You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Ionela Tirlea

Atletism


Data nasterii: 09.02.1976
Locul nasterii: Horezu, Valcea

Portret

Atleta Ionela Tirlea (cunoscuta si sub numele de Manolache intre anii 2004 – 2006 cand a fost casatorita cu Daniel Manolache) a fost descoperita in anul 1989 de profesoara Viorica Enescu care a antrenat-o pana in 2002, dupa care, in perioada 2002 – 2009, a fost pregatita de Liliana Nastase.

Si-a desfasurat activitatea mai intai la Liceul cu Program Sportiv “Mircea cel Batran” din Ramnicu Valcea, apoi la CS Oltchim din aceeasi localitate, ascensiunea sa fiind impresionanta in probele de 200 m, 400 m si 400 m garduri.

La numai 16 ani, la Campionatele Mondiale de juniori de la Seul (1992), a cucerit titlul cu stafeta de 4x400 m a Romaniei si medalia de bronz la 400 m. In 1994, la CM de juniori de la Lisabona, a urcat pe prima treapta a podiumului la 400 m garduri si pe a doua cu stafeta de 4x400 m , iar la CM de seniori de la Maebashi, in 1999, a  produs o frumoasa surpriza cucerind medalia de aur la 200 m.

Din bogatul sau palmares, cea mai pretioasa a fost medalia de argint cucerita la JO de la Atena, in 2004, la 400 m garduri.

S-a retras din activitatea competitionala in 2009, devenind component al departamentului marketing al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

A primit titlurile de Maestru al Sportului, in 1992, si Maestru Emerit al Sportului, in 1998, iar in 2000 i-a fost conferita Medalia nationala “Serviciul Credincios” clasa a II-a.
 

Palmares olimpic

2008
Beijing 2008
Proba Loc
200 m 20
2004
Atena 2004
Proba Loc
400 m garduri 2
stafeta 4 x 400 m 6
2000
Sydney 2000
Proba Loc
400 m garduri 6
1996
Atlanta 1996
Proba Loc
400 m garduri 7

Palmares competitional

2004
Campionatele Mondiale de Sala Budapesta, Ungaria 2004
Proba Loc
400 m 4
stafeta 4x400 m 3
2003
Campionatele Mondiale Paris, Franta 2003
Proba Loc
400 m garduri 4
2002
Campionatele Europene Munchen, Germania 2002
Proba Loc
400 m garduri 1
2001
Campionatele Mondiale Edmonton, Canada 2001
Proba Loc
400 m garduri 6
1999
Jocurile Mondiale Universitare Palma de Mallorca, Spania 1999
Proba Loc
400 m 1
1999
Campionatele Mondiale de Sala Maebashi, Japonia 1999
Proba Loc
200 m 1
1993
Festivalul Olimpic al Tineretului European Valkenswaard 1993
Proba Loc
200 m 1
stafeta 4x100 m 2