You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Ion Panturu

Bob


Data nasterii: 11.09.1934
Locul nasterii: Campina

Portret

A practicat in copilarie fotbalul si schiul. Ca junior a evoluat la echipa de fotbal Tractorul Brasov, dupa care a fost portar la Carpati Sinaia. In 1959, la 24 de ani s-a urcat pentru prima data intr-un bob si a coborat pe partia din Poiana Brasov.

Primul trofeu, Cupa Mondiala a Tineretului, l-a castigat in 1963, alaturi de Gheorghe Maftei, la bob doua persoane.
A concurat peste 17 ani in competitiile de bob, fiind prezent la trei editii ale JO.

A intrat in istoria sportului romanesc ca facand parte din echipajul care a obtinut prima medalie la Jocurile Olimpice de iarna, dupa ce, alaturi de franarul Nicolae Neagoe, a cucerit bronzul la bob doua persoane. Pana la moartea sa, in 2016, a fost singurul trofeu olimpic obtinut de Romania la sporturile de iarna.

Printre rezultatele de marca obtinute de fostul mare sportiv amintim titlurile europene cucerite in 1967, alaturi de Gheorghe Maftei, Petre Hristovici si Nicolae Neagoe, si in 1971, alaturi de Dumitru Pascu, Ion Zangor si Nicolae Neagoe, la bob patru persoane, medalia de argint obtinuta la Campionatul Mondial, din 1969, si cea de bronz, de la Campionatul Mondial, din 1973, adjudecata la bob doua persoane alaturi de Dumitru Focseneanu.

Dupa retragerea din activitatea competitionala, Ion Panturu a continuat ca antrenor, atat la cluburile Carpati si CSO din Sinaia, cat si la loturile nationale, aducandu-si aportul la formarea a numerosi boberi de valoare. De asemenea, a fost arbitru international si a facut parte din Biroul Federal al forului national de schi si bob.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in 2000 i-a fost conferita Medalia nationala „Pentru Merit” clasa a II-a.

A decedat in ianuarie 2016.

Palmares olimpic

1976
Innsbruck 1976
Proba Loc
bob doua persoane 11
bob patru persoane 14
1972
Sapporo 1972
Proba Loc
bob doua persoane 5
bob patru persoane 10
1968
Grenoble 1968
Proba Loc
bob doua persoane 3
bob patru persoane 4