You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Ioana Olteanu

Canotaj


Data nasterii: 25.02.1966
Locul nasterii: Dracsani, Teleorman

Portret

Ioana Olteanu  (Calin dupa casatorie) a activat in cadrul sectiilor de canotaj ale cluburilor sportive bucurestene Vointa si Steaua cucerind numeroase titluri nationale.

A debutat international la juniori in 1984, la Regata Pleven unde a cucerit medalia de aur in barca de patru vasle cu carmaci (4x+). Prima sa competitie oficiala internationala la care a participat ca senioara a fost  editia din 1992 a Jocurilor Olimpice de vara, de la Barcelona, unde a obtinut medalia de argint ca si componenta a echipajului Romaniei de 8+.

A fost startul unei cariere de exceptie incununata cu obtinerea a doua titluri olimpice, in 2000, la Sydney  si in 1996, la Atlanta si a patru medalii de aur la Campionatele Mondiale, toate la 8+.

S-a retras din activitatea competitionala in 2000, dupa Jocurile Olimpice de la Sydney, visul sau fiind de a deveni mama. Acest vis al sau a devenit realitate in 2004, in ziua in care echipajul Romaniei de 8+  a cucerit un nou titlu olimpic.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in 2000 i-a fost conferit Ordinul national “Pentru Merit” in grad de comandor.

Palmares olimpic

2000
Sydney 2000
Proba Loc
opt rame cu carmaci (8+) 1
1996
Atlanta 1996
Proba Loc
opt rame cu carmaci (8+) 1
1992
Barcelona 1992
Proba Loc
opt rame cu carmaci (8+) 2

Palmares competitional

1999
Campionatele Mondiale St. Catharines, Canada 1999
Proba Loc
opt rame cu carmaci (8+) 1
1998
Campionatele Mondiale Koln, Germania 1998
Proba Loc
doi rame (2-) 3
opt rame cu carmaci (8+) 1
1997
Campionatele Mondiale Aiguebelette, Franta 1997
Proba Loc
opt rame cu carmaci (8+) 1
patru rame (4-) 2
1995
Campionatele Mondiale Tampere, Finlanda 1995
Proba Loc
opt rame cu carmaci (8+) 2
1994
Campionatele Mondiale Indianapolis, SUA 1994
Proba Loc
opt rame cu carmaci (8+) 3
1993
Campionatele Mondiale Racice, Republica Cehoslovaca 1993
Proba Loc
opt rame cu carmaci (8+) 1