You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Gheorghe Lichiardopol

Tir sportiv


Data nasterii: 02.08.1913
Locul nasterii: Bucuresti

Portret

A practicat mai multe sporturi, printre care inotul,unde in liceu a fost campion national de juniori, schiul, unde a fost campion universitar, rugby-ul, pe care l-a practicat in timpul facultatii, si vanatoarea. Dupa implinirea varstei de 32 de ani, s-a dedicat tirului sportiv.

A activat la cluburile bucurestene Godeanu, Dinamo, Constructorul si Progresul, cucerind numeroase titluri de campion national la pistol viteza, pistol liber, talere, arma libera, sau pistol calibru mare (denumirile de la vremea respectiva a actualelor probelor de tir).

La Jocurile Olimpice din 1952, de la Helsinki, a obtinut medalia de bronz la pistol viteza (proba denumita in prezent 25 m pistol viteza), prima medalie olimpica la pistol viteza pentru tirul romanesc. A reeditat aceasta performanta, la aceeasi proba, patru ani mai tarziu, la JO de la Melbourne.

Intre anii 1947 si 1957, a fost membru al Comitetului Olimpic Roman.
Dupa 1960, in calitatea de architect sef al Institutului de Proiectare ISCAS din Bucuresti, a coordonat dezvoltarea urbana a si arhitecturala a mai multor localitati din Romania, cum ar fi orasele Galati si Onesti, sau statiunile Mamaia si Neptun.

S-a numarat printre primii sportivi carora li s-au acordat titlurile de Maestru al Sportului si Maestru Emerit al Sportului

A decedat in 1991.

Palmares olimpic

1956
Melbourne 1956
Proba Loc
25 m pistol viteza 3
1952
Helsinki 1952
Proba Loc
25 m pistol viteza 3