You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Florin Gelu Zalomir

Scrima


Data nasterii: 21.04.1981
Locul nasterii: Iasi

Portret

A inceput scrima la varsta de zece ani, la arma sabie, la CSS „Unirea” Iasi cu antrenorul Iulian Bituca, dupa casatoria acestuia cu mama sa.

Primul succes international l-a inregistrat in 1998, la Campionatele Europene de juniori de la Bratislava, unde a cucerit medalia de bronz. Dupa doi ani, in 2000, a castigat medalia de argint la Campionatele Mondiale pentru juniori din 2000 de la South Bend, iar in 2001 a fost selectionat in lotul olimpic de seniori.

La CM de la Nimes, a cucerit medalia de bronz cu echipa de sabie a Romaniei, iar dupa concurs a ramas in Franta si s-a inrolat in Legiunea Straina, o unitate de elita a armatei franceze. In timpul contractului sau a fost detasat in Afganistan intr-o misiune de mentinere a pacii.

Dupa doi ani si jumatate s-a intors in Romania, unde dupa numai trei luni s-a reintegrat in lotul olimpic. La CE din 2006 a cucerit titlul continental cu echipa de sabie a Romaniei, iar in 2009, la CM din Antalya, a facut parte din echipa de sabie care a cucerit primul titlu mondial din istoria scrimei masculine romanesti.

La Jocurile Olimpice de vara din 2012 de la Londra, alaturi de  Tiberiu Dolniceanu, Rares Dumitrescu si Alexandru Siriteanu, a cucerit medalia de argint cu echipa de sabie a Romaniei.

Dupa JO de la Londra s-a retras din activitatea competitionala, devenind antrenor de scrima la CS Dinamo Bucuresti si la lotul national, alaturi de Mihai Covaliu si Dan Gaureanu.

A primit ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a.

Palmares olimpic

2012
Londra 2012
Proba Loc
sabie echipe 2
sabie individual 29

Palmares competitional

2012
Campionate Europene Legnano, Italia 2012
Proba Loc
sabie echipe 2
2011
Campionatele mondiale Catania, Italia 2011
Proba Loc
sabie echipe 5
2011
Campionate Europene Sheffield, Marea Britanie 2011
Proba Loc
sabie echipe 4
2010
Campionatele mondiale Paris, Franta 2010
Proba Loc
sabie echipe 3
2009
Campionate Europene Plovdiv, Bulgaria 2009
Proba Loc
sabie echipe 2
2009
Campionatele mondiale Antalya, Turcia 2009
Proba Loc
sabie echipe 1
sabie individual 6
2007
Campionate Europene Gent, Belgia 2007
Proba Loc
sabie individual 5
2006
Campionate Europene Izmir, Turcia 2006
Proba Loc
sabie echipe 1
sabie individual 3
2003
Campionate Europene Bourges, Franta 2003
Proba Loc
sabie echipe 5
2002
Campionatele mondiale Lisabona, Portugalia 2002
Proba Loc
sabie echipe 6
2001
Campionatele mondiale Nimes, Franta 2001
Proba Loc
sabie echipe 3