You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Elisabeta Lipa

Canotaj


Data nasterii: 26.10.1964
Locul nasterii: Siret, Suceava

Portret

A inceput canotajul la 16 ani, iar peste numai un an a fost selectionata in lotul olimpic al Romaniei unde a ramas timp de aproape 24 de ani.

In 1981, la Campionatele Mondiale rezervate juniorilor, a cucerit prima medalie din cariera sa de sportiva, bronz in proba de patru vasle cu carmaci (4x+).

In 1984, la Los Angeles, la 19 ani, a cucerit primul sau titlu olimpic la dublu vasle. A fost doar inceputul unei cariere sportive de legenda. A devenit cea mai medaliata canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, cu cele cinci medalii de aur, doua de argint si una de bronz cucerite intr-o perioada de 20 de ani.

A fost primul sportiv din istorie care a castigat sase medalii olimpice la canotaj, record pe care si l-a doborat de doua ori, ajungand primul sportiv din canotaj care a cucerit opt medalii olimpice.

Are in palmares 25 de titluri de campioana nationala si a fost port-drapelul delegatiei Romaniei la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) si Atena (2004). La Atena, in 2004, la 39 de ani, a devenit cea mai vastnica sportiva care a cucerit un titlu olimpic la canotaj, in proba de opt rame cu carmaci.

In anul 2000, Elisabeta Lipa a fost declarata de federația internationala de specialitate cea mai buna canotoare a secolului XX.

Pe 1 iunie 2000, la Lucerna, In Elvetia, a primit medalia "Thomas Keller", cea mai inalta distinctie din canotaj, iar presedintele Romaniei i-a conferit Ordinul National ''Serviciul credincios'' in grad de comandor, pentru talentul, pregatirea deosebita si daruirea exceptionala dovedite in intreaga cariera sportiva.

Din partea COSR i-a fost decernat trofeul "Colanul Olimpic", inainte de plecarea la JO de la Beijing, din 2008. La data de 1 decembrie 2004, Elisabeta Lipa a devenit prima femeie din Romania inaintata la gradul de chestor de politie (echivalent cu cel de general).

In anul 2008 a fost declarata Cetatean de Onoare al orasului Siret.

In noiembrie 2015 a fost numita in functia de ministru al Tineretului si Sportului.

Palmares olimpic

2004
Atena 2004
Proba Loc
opt rame cu carmaci (8+) 1
2000
Sydney 2000
Proba Loc
dublu vasle (2x) 5
opt rame cu carmaci (8+) 1
1996
Atlanta 1996
Proba Loc
opt rame cu carmaci (8+) 1
1992
Barcelona 1992
Proba Loc
dublu vasle (2x) 2
simplu vasle (1x) 1
1988
Seul 1988
Proba Loc
dublu vasle (2x) 2
patru vasle (4x) 3
1984
Los Angeles 1984
Proba Loc
dublu vasle (2x) 1

Palmares competitional

2003
Campionatele Mondiale Milano, Italia 2003
Proba Loc
opt rame cu carmaci (8+) 2
1996
Campionatele Mondiale Glasgow, Marea Britanie 1996
Proba Loc
patru rame (4-) 2
1994
Campionatele Mondiale Indianapolis, SUA 1994
Proba Loc
doi rame (2-) 2
opt rame cu carmaci (8+) 3
1993
Campionatele Mondiale Racice, Republica Cehoslovaca 1993
Proba Loc
dublu vasle (2x) 6
1991
Campionatele Mondiale Viena, Austria 1991
Proba Loc
dublu vasle (2x) 2
simplu vasle (1x) 2
1989
Campionatele Mondiale Bled, Slovenia 1989
Proba Loc
dublu vasle (2x) 2
simplu vasle (1x) 1
1987
Campionatele Mondiale Copenhaga, Danemarca 1987
Proba Loc
dublu vasle (2x) 2
1986
Campionatele Mondiale Nottingham, Marea Britanie 1986
Proba Loc
dublu vasle (2x) 2
1985
Campionatele Mondiale Hazewinkel, Belgia 1985
Proba Loc
dublu vasle (2x) 2
1983
Campionatele Mondiale Duisburg, Germania 1983
Proba Loc
dublu vasle (2x) 3
1981
Campionatele Mondiale de Juniori Sofia, Bulgaria 1981
Proba Loc
patru vasle cu carmaci (4x+) 3