• BCR

Ecaterina Szabo
Gimnastica artistica

Ecaterina Szabo
Galerie foto
Data nasterii: 22.01.1967
Locul nasterii: Zagon, Covasna

Portret

A inceput gimnastica la varsta de sase ani la Liceul cu Program de Gimnastica din Onesti, sub indrumarea antrenorilor Mihai Agoston si Maria Cosma. S-a pregatit apoi la CSS Cetate Deva cu antrenorii Adrian Goreac, Maria Cosma si Octavian Bellu. Debutul sau pe plan international a avut loc in 1980, la Campionatele Europene (CE) de junior de la Lyon unde a cucerit patru medalii de aur, la individual compus, sarituri, barna si sol.

La senioare a debutat in 1983, la CE de la Goeteborg, unde a cucerit doua titluri, la paralele si sol, o medalie de argint la sarituri si una de bronz la individual compus. In acelasi an, la CM de la Budapesta, a cucetit titlul la sol, argintul la sarituri, paralele si la echipe si medalia de bronz la individual compus.

Cele mai bune rezultate din cariera sportiva le-a obtinut la JO de la Los Angeles, unde a cucerit patru titluri olimpice, cu echipa, la sarituri, barna si sol si medalia de argint la individual compus.

In intreaga cariera a cucerit 28 de medalii, dintre care 15 de aur.
    
Dupa retragerea din activitatea competitionala a devenit antrenor de gimnastica, din 1992 activand in Germania si Franta, si arbitru international.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in 2000 i-a fost conferit Ordinul national Pentru Merit in grad de cavaler. A fost inclusa in Hall of Fame (Oklahoma).

Palmares olimpic

Jocuri olimpice Proba Loc
Los Angeles 1984 barna 1
Los Angeles 1984 echipe 1
Los Angeles 1984 individual compus 2
Los Angeles 1984 sarituri 1
Los Angeles 1984 sol 1

Palmares competitional

Competitie Proba Loc