You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Daniela Viorica Silivas

Gimnastica artistica


Data nasterii: 09.05.1972
Locul nasterii: Deva, Hunedoara

Portret

A inceput sa practice gimnastica de la 5 ani, la CSS „Cetate” Deva cu antrenorii Ioan Carpinisan si Vasilica Oprea, dupa care, la lotul national, s-a pregatit cu antrenorii Adrian Goreac, Maria Cosma si Octavian Bellu.

A dominat competitiile scolare in perioada 1980-1983, clasandu-se pe locul I la individual compus si pe aparate.

A debutat pe plan international in1983, la Cupa Mondiala de junioare din Japonia, unde a castigat medaliile de aur la individual compus si sol. In 1984, dupa o serie de succese obtinute in unele turnee internationale, a participat la CE de junioare, unde a obtinut o medalie de aur, la barna si doua medalii de argint, la paralele si sol.

In perioada 1984-1989, a participat la editia de vara a Jocurilor Olimpice de la Seul (1988), la trei Campionate Mondiale si la patru Campionate Europene, dintre care unul de junioare, cucerind in total 29 de medalii, dintre care 14 de aur -  trei olimpice, sapte titluri mondiale si cinci europene.

La JO din 1988 de la Seul  a cucerit  titlurile la barna, sol si paralele, doua medalii de argint, echipe si individual compus  si o medalie de bronz la sarituri.

La  CM la care a participat, a obtinut urmatoarele rezultate: in 1985, la Montreal – aur la barna si argint cu echipa; in 1987, la Rotterdam – trei medalii de aur (echipe, paralele, sol) si bronz la individual compus; in 1989, la Stuttgart – trei medalii de aur (barna, paralele, sol) si argint cu echipa.

La CE de senioare a obtinut: in 1985, la Helsinki – un bronz la sol; in 1987, la Moscova – patru medalii de aur (individual compus, sol, barna si paralele) si argint la sarituri; in 1989 la Bruxelles – o medalie de aur la sol, doua medalii de argint (individual compus, paralele) si o medalie de bronz la barna.

Doua elemente tehnice din Codul de punctaj al Federatiei Internationale de Gimnastica (FIG) ii poarta numele: la sol – salt Silivas (salt grupat dublu inapoi cu intoarcere de 720°) si la barna – urcare Silivas (din stand transversal, saritura pe ceafa cu intoarcere de 360° pe umeri).

Dupa 1991 s-a stabilit in Atlanta (SUA), unde a inceput sa lucreze ca antrenoare.

A fost inclusa in „Hall of Frame” (Oklahoma).

A primit titlul de Maestra Emerita a Sportului, iar in 2000 i s-a conferit Ordinul National „Pentru Merit”, in grad de cavaler.

Palmares olimpic

1988
Seul 1988
Proba Loc
barna 1
echipe 2
individual compus 2
paralele inegale 1
sarituri 3
sol 1