You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Anisoara Cusmir

Atletism


Data nasterii: 28.06.1962
Locul nasterii: Braila

Portret

Veleitatile de mare atleta ale Anisoarei Cusmir (devenita Stanciu, dupa casatorie) i-au fost descoperite de profesorul Ioan Leu, pe cand avea doar 10 ani. Sub indrumarea antrenorului brailean Ioan Moroiu, s-a perfectionat insa la saritura in lungime si a devenit una dintre cele mai vestite saritoare din lume.

In 1982, la Campionatele Europene de la Atena a cucerit medalia de argint, dupa care stabilit primul sau record mondial la saritura in lungime cu o performanta de 7,15 m.

In 1983 a corectat de trei ori recordul mondial (7.21 m, 7.27 m, 7.43 m). Cu toate acestea, la Campionatele Mondiale din acel an, a cucerit medalia de argint, fiind intrecuta de Heike Daute-Drechsler, din Republica Democrata Germana (RDG), cea care in septembrie 1985, avea sa-i doboare recordul mondial cu o saritura de 7,44 m.

In 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, a cucerit titlul olimpic la saritura in lungime.

Dupa JO de la Los Angeles, la doar 22 de ani, a fost obligata sa se retraga din activitatea competitionala din motive medicale, dar a devenit antrenoare de atletism la CSA Steaua Bucuresti.

A coordonat lotul olimpic de atleism care a participat la Jocurile Olimpice Rio 2016

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar in anul 2000 i-a fost conferit Odinul national „Pentru Merit”, in grad de ofiter.

În mai 2021, a fost aleasă î funcția de președinte al Federației Române de Atletism.

Palmares olimpic

1984
Los Angeles 1984
Proba Loc
saritura in lungime 1