You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Andreea Raducan

Gimnastica artistica


Data nasterii: 30.09.1983
Locul nasterii: Barlad, Vaslui

Portret

A inceput gimnastica artistica la Clubul Sportiv Scolar din Barlad sub indrumarea antrenoarei Veronica Ionascu. In 1996, dupa ce a cucerit primele titluri de campioana nationala de junioare, a fost selectionata in lotul national de junioare la Onesti, unde s-a pregatit cu antrenorii Stefan Gal si Clementa Garabet.

S-a remarcat in 1998, la Campionatele Europene de junioare de la St. Petersburg, unde a obtinut doua medalii de argint, in proba pe echipe si la barna, o medalie de bronz la sol, iar la individual compus s-a clasat pe locul 4. In acelasi an a fost cooptata in lotul olimpic unde s-a pregatit cu colectivul de antrenori coordonat de Octavian Bellu.

In 1999, la Campionatele Mondiale de la Tianjin din China, a contribuit la cucerirea celui de-al patrulea titlu mondial consecutiv de catre echipa Romaniei, performanta unica pe plan international. S-a impus la sol unde a cucerit medalia de aur, iar la barna a obtinut argintul. La individual compus, s-a clasat pe locul 5.

La JO de la Sydney din 2000 a contribuit la obtinerea medaliei de aur pe echipe si a obtinut argintul la sarituri. A cucerit medalia de aur la individual compus, dar Comitetul International Olimpic a decis sa-i fie retrasa dupa ce a fost depistata pozitiv, cu efedrina, la controlul doping.

In  2001, a cucerit trei medalii mondiale de aur (barna, sol, echipe) si doua de bronz (individual compus, sarituri).

Dupa retragerea din activitatea competitionala, din 2002, a lucrat in cadrul Fundatiei Olimpice Romane.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului. I-a fost conferit Ordinul national „Serviciul Credincios”, in grad de comandor.

In 2010, a publicat prima editie a cartii autobiografice “Reversul medaliei”, republicata cu completari si adaugiri in 2012.
 
In 2017, a fost aleasa in functia de presedinte al Federatiei Romane de Gimnastica.

Palmares olimpic

2000
Sydney 2000
Proba Loc
echipe 1
individual compus descalificata
sarituri 2
sol 6

Palmares competitional

2000
Campionatele Europene Paris, Franta 2000
Proba Loc
echipe 3
sol 2
1999
Campionatele Mondiale Tianjin, China 1999
Proba Loc
barna 1
echipe 1
sol 2
1998
Campionatele Mondiale de Juniori Sankt Petesburg, Rusia 1998
Proba Loc
barna 2
echipe 2
individual compus 3
sol 3