You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Ana Maria Florentina Popescu

Scrima


Data nasterii: 26.11.1984
Locul nasterii: Bucuresti

Portret

Ana Maria Florentina Popescu (Branza, inainte de casatoria din 15 august 2015 cu poloistul Pavel Popescu, component al Clubului Sportiv Steaua Bucuresti) a intrat in sala de scrima a Clubului Sportiv Scolar nr. 3 Steaua Bucuresti la varsta de 10 ani si a inceput imediat pregatirea cu antrenorul Radu Szilaghy. Desi floreta este arma traditionala pentru incepatori, Ana Maria a ales spada pentru ca era singura arma in toata sala cu maner pentru stangaci.
 
Dupa sapte luni de antrenamente, Ana Maria a devenit campioana a Romaniei fiind remarcata de Dan Podeanu, antrenorul lotului national de spada. La 13 ani a plecat de acasa si a inceput sa se antreneze la Centrul Olimpic de la Craiova.
 
Primul titlu national la seniori l-a castigat la 15 ani, fiind componenta a Liceului cu Program Sportiv din Craiova. In 2001 a fost legitimata la CSA Steaua unde a inceput pregatirea cu antrenorul Cornel Milan. Tot in 2001 a obtinut prima medalie de aur la Campionatul Mondial de cadeti de la Gdansk. In 2002 s-a clasat pe primul loc la Campionatul Mondial de juniori din Antalya, in acelasi an participand in premiera si la Campionatele Mondiale de seniori de la Lisabona, unde a cucerit bronzul, primul sau trofeu ca senioara. A fost inceputul unei cariere sportive de succes.
 
In 2001, Ana Maria Branza a fost legitimata la CSA Steaua, in cadrul sectiei de scrima, cu gradul de sergent, fiind promovata la gradul de locotenent in 2007 dupa ce a absolvit Facultatea de Educatie Fizica si Sport din cadrul Universitatii din Craiova. In acelasi an, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului.
 
In 2008, pentru medalia de argint cucerita la Beijing, a primit Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a cu o bareta.
 
A fost declarata cea mai buna spadasina din lume in sezoanele 2007–2008, 2008–2009 si 2012–2013, egaland recordul detinut de frantuzoaica Laura Flessel-Colovic, campioana olimpica la spada in 1996, la Atlanta, aceeasi editie a JO in care titlul olimpic la floreta a fost cucerit de Laura Badea.
 
A fost numita in functia de membru in Comisia Sportivilor din cadrul Federatiei Internationale de Scrima (FIE).
 
In ianuarie 2017 s-a retras din activitatea competitionala, dar in acelasi an, in noiembrie, a revenit asupra deciziei.
 
A fost inclusa in "Samurai 2020", programul de asistenta speciala a sportivilor cu potential de a obtine medalii la cea de a XXXII-a editei de vara a JO Tokyo 2020.

Palmares olimpic

2020
Tokyo 2020
Proba Loc
spada individual 2
2016
Rio 2016
Proba Loc
spada echipe 1
spada individual 9
2012
Londra 2012
Proba Loc
spada echipe 6
spada individual 11
2008
Beijing 2008
Proba Loc
spada individual 2
2004
Atena 2004
Proba Loc
spada individual 16

Palmares competitional

2018
Campionatele Mondiale Wuxi, China 2018
Proba Loc
spada individual 2
2016
Campionatele Europene Torun, Polonia 2016
Proba Loc
spada echipe 3
spada individual 2
2015
Jocuri Europene Baku 2015
Proba Loc
spada echipe 1
spada individual 1
2015
Campionatele Mondiale Moscova, Rusia 2015
Proba Loc
spada echipe 2
2015
Campionate Europene - Montreux, Elvetia 2015
Proba Loc
spada echipe 1
2014
Campionate Europene - Strasbourg, Franta 2014
Proba Loc
spada echipe 1
2013
Campionatele Mondiale Budapesta, Ungaria 2013
Proba Loc
spada echipe 3
2013
Campionatele Europene Zagreb, Croatia 2013
Proba Loc
spada echipe 2
spada individual 1
2012
Campionate Europene Legnano, Italia 2012
Proba Loc
spada echipe 2
2011
Campionatele mondiale Catania, Italia 2011
Proba Loc
spada echipe 1
spada individual 3
2011
Campionate Europene Sheffield, Marea Britanie 2011
Proba Loc
spada echipe 1
spada individual 3
2010
Campionatele mondiale Paris, Franta 2010
Proba Loc
spada echipe 1
2010
Campionate Europene Leipzig, Germania 2010
Proba Loc
spada echipe 5
2009
Campionatele mondiale Antalya, Turcia 2009
Proba Loc
spada echipe 6
2009
Campionate Europene Plovdiv, Bulgaria 2009
Proba Loc
spada echipe 1
2008
Campionatele Europene Kiev, Ucraina 2008
Proba Loc
spada individual 2
2006
Campionate Europene Izmir, Turcia 2006
Proba Loc
floreta echipe 4
spada echipe 1
2006
Campionatele mondiale Torino, Italia 2006
Proba Loc
spada echipe 4
spada individual 5
2005
Campionate Europene Zalaegerszeg, Ungaria 2005
Proba Loc
spada echipe 5
2005
Campionatele mondiale Leipzig, Germania 2005
Proba Loc
spada individual 6
2004
Campionatele Mondiale Plovdiv, Bulgaria 2004
Proba Loc
spada echipe 3
spada individual 1
2003
Campionatele Europene de Juniori Porec, Croatia 2003
Proba Loc
spada individual 1
2003
Campionatele Mondiale Havana, Cuba 2003
Proba Loc
spada individual 37
2003
Campionatele Mondiale de Juniori Trapani, Italia 2003
Proba Loc
spada echipe 5
spada individual 7
2002
Campionatele Mondiale de Juniori Conegliano, Italia 2002
Proba Loc
spada echipe 3
spada individual 10
2002
Campionatele Mondiale Lisabona, Portugalia 2002
Proba Loc
spada individual 3
2002
Campionatele Europene Moscova, Rusia 2002
Proba Loc
spada echipe 8
spada individual 7
2002
Campionatele Mondiale de Juniori Antalya, Turcia 2002
Proba Loc
spada individual 1
2001
Campionatele Mondiale de Juniori Keszthley, Ungaria 2001
Proba Loc
spada individual 22
2001
Campionatele Europene Koblenz, Germania 2001
Proba Loc
spada individual 43
2001
Campionatele Mondiale de Juniori Gdansk, Polonia 2001
Proba Loc
spada echipe 2
spada individual 34
2001
Campionatele Mondiale de Cadeti Gdansk, Polonia 2001
Proba Loc
spada individual 1