You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Alina Alexandra Dumitru

Judo


Data nasterii: 30.08.1982
Locul nasterii: Bucuresti

Portret

Alina Alexandra Dumitru (devenita Samarghitan Dumitru dupa casatoria cu kinetoterapeutul Ciprian Samarghitan) a practicat judo la CSA Steaua, cele mai multe trofee obtinandu-le in limitele categoriei 48 kg.  

La lotul national, a fost antrenata de Florin Bercean, primul succes notabil pe plan international inregistrandu-l in 2000, la Campionatele Mondiale de juniori din Tunis.

La seniori, cea dintai medalie, de bronz, a castigat-o la Campionatele Europene din 2002 (Maribor). Au urmat, consecutiv, cinci titluri europene, 2004 (Bucuresti), 2005 (Rotterdam), 2006 (Tampere), 2007 (Belgrad) si 2008 (Lisabona).

A fost imbatabila in Europa timp de aproape opt ani, dar nu a reusit sa castige titlul mondial. Si-a adjudecat insa trei medalii de bronz la Campionatele Mondiale din 2005 (Cairo), 2007 (Rio de Janeiro) si 2010 (Tokyo).

Dupa ce in 2004, la JO de la Atena a ocupat locul 5, doar cateva secunde despartind-o de o medalie, in 2008 a intrat in istoria sportului romanesc dupa ce la Beijing a devenit prima campioana olimpica din istoria judo-ului romanesc. La JO de la Londra, in 2012, si-a adjudecat medalia de argint, dupa o finala dramatica in care a evoluat accidentata la cot.

S-a retras din activitatea competitionala dupa JO de la Londra si a inceput sa antreneze o grupa de copii la CSA Steaua. S-a implicat totodata in mai multe proiecte de promovare a judo-ului in randul copiilor.

I-a fost conferit Ordinul national “Meritul Sportiv” clasa I.

Palmares olimpic

2012
Londra 2012
Proba Loc
48 kg 2
2008
Beijing 2008
Proba Loc
48 kg 1
2004
Atena 2004
Proba Loc
48 kg 5

Palmares competitional

2012
Campionate Europene Chelyabinsk, Rusia 2012
Proba Loc
48 kg 1
2011
Campionate Europene Istanbul, Turcia 2011
Proba Loc
48 kg 1
2010
Campionate Europene Viena, Austria 2010
Proba Loc
48 kg 1
2010
Campionatele mondiale Tokyo, Japonia 2010
Proba Loc
48 kg 3
2009
Campionate Europene Tbilisi, Georgia 2009
Proba Loc
48 kg 3
2009
Campionatele mondiale Rotterdam, Olanda 2009
Proba Loc
48 kg 5
2008
Campionate Europene Lisabona, Portugalia 2008
Proba Loc
48 kg 1
2007
Campionate Europene Belgrad, Serbia 2007
Proba Loc
48 kg 1
2007
Campionatele mondiale Rio de Janeiro, Brazilia 2007
Proba Loc
48 kg 3
2006
Campionate Europene Tampere, Finlanda 2006
Proba Loc
48 kg 1
2005
Campionate Europene Rotterdam, Olanda 2005
Proba Loc
48 kg 1
2005
Campionatele mondiale Cairo, Egipt 2005
Proba Loc
48 kg 3
2004
Campionate Europene Bucuresti, Romania 2004
Proba Loc
48 kg 1
2003
Campionatele Mondiale Osaka, Japonia 2003
Proba Loc
48 kg 7
2002
Campionate Europene Maribor, Slovenia 2002
Proba Loc
52 kg 3
2001
Campionatele Europene de Juniori Budapesta,Ungaria 2001
Proba Loc
48 kg 2
2000
Campionatele Mondiale de Juniori Tunis, Tunisia 2000
Proba Loc
48 kg 1