You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Adrian Simion

Handbal


Data nasterii: 02.08.1961
Locul nasterii: Bucuresti

Portret

A fost „descoperit” in primavara anului 1974, in curtea Scolii Generale nr. 189, din Bucuresti, de profesorul Stefan Oprea, la acea vreme seful catedrei de handbal a Scoala Sportiva nr. 3 Steaua Bucuresti.  A inceput handbalul de performanta la SS nr. 3 Steaua, unde s-a format ca portar, dupa care a activat la echipa de seniori a CSA Steaua Bucuresti sub indrumarea antrenorului Cornel Otelea.
Este primul handbalist care a facut primii pasi in acest sport  la o sectie a Clubului Sportiv al Armatei (CSA) Steaua Bucuresti, a crescut sub culorile ros-albastre si a cunoscut gloria olimpica fiind legitimat la formatiunea militara.

Cu Steaua Bucuresti a cucerit opt titluri campion national si patru Cupe ale Romaniei, iar in 1989, a fost finalist al Cupei Campionior Europeni.

In 1978 a fost selectionat la echipa nationala de juniori si tineret, unde a lucrat cu profesorul Eugen Trofin, iar 1982 a trecut la nationala de seniori a Romaniei, antrenata de Lascar Pana, unde a activat pana in 1989.

“Tehnica portarului” a invatat-o mai intai de la profesorul Anton Mircea, iar de la Cornel Penu a aflat ce inseamna sa fie "portarul echipei nationale”.

In 1984, a fost component al reprezentativei de handbal a Romaniei care a cucerit medalia olimpica de bronz la Los Angeles.

In 1983 a facut parte din nationala Romaniei care a cucerit Super Cupa Campionilor mondiali şi olimpici, la Dortmund, in Republica Federala Germana (RFG), iar in 1985 a fost campion mondial universitar, la Karlsuhe (RFG).

Dupa incheierea activitatii de jucator, a activat atat ca ofiter - inginer mecanic in cadrul MApN, cat si ca antrenor in colectivul tehnic al Centrul National Olimpic de Excelenta de la Sighişoara si technician al lotului national de cadeti, unde s-a ocupat de pregatirea portarilor.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului si i-au fost conferite, in 1983 Ordinul national „Meritul Sportiv” clasa a III-a, iar in 2006 semnul onorific „In Serviciul Patriei (XXV)”.

Palmares olimpic

1984
Los Angeles 1984
Proba Loc
echipe 3