Page 96 - MO02-16062020 - 2100.2
P. 96

  Sport &gastronomie
  Ștefan Manolache și-a în- ceput cariera la nici 17 ani, ca ajutor de bucătar la Hotelul Dorobanți din Capitală. Ce a în- ceput ca o simplă activitate tem- porară s-a transformat într-o pasiune cu iz de artă. Specializat la locul de muncă și școlit apoi în Italia, Ștefan Manolache a de- venit Chef bucătar. El este cel care are grijă în acest moment de sutele de sportivi care trec anual pe la ”Sydney 2000” de la Izvorani, un complex coordonat de unul dintre cei mai buni ad- ministratori din sportul româ- nesc (și nu numai), inginerul Dan Pojoranu.
După o ”escală” de câțiva ani la Aeroportul Henri Coandă, unde a avut în grijă trei restau- rante, dar și tot cateringul servit pe avioanele companiilor inter- naționale garate pe ”Otopeni”, Ștefan Manolache s-a așezat la Izvorani. De-atunci, are în grijă meniurile sportivilor, prepararea bucatelor, dar și toate eveni- mentele speciale organizate de COSR. Inclusiv cele de la Jocurile Olimpice, unde reprezentanți ai caselor regale, demnitari, șefi de delegații, membri de vază ai CIO
și vedete ale sportului mondial s-au delectat cu rafinamentele culinare pregătite de Chef Manolache. ”Secretul meseriei mele este unul singur: să o faci cu drag, cu pricepere, dar să știi și să inovezi pe moment”, este crezul Chefului de la Izvorani.
MâNă-N MâNă,
PENTRU O FARFURIE BUNă
Meniurile se stabilesc împre- ună cu medicii loturilor naționale, în funcție de specifi- cul fiecărei discipline sportive și de perioada din planul de pregătire. ”De exemplu, în ia- nuarie 2020, am avut în jur de 160 de sportivi la masă, de la mai multe discipline. Meniurile nu sunt aceleași, fiecare lot, ba chiar și sportivi din același lot nu mâncau la fel. Deci munca nu e ușoară, e mai ceva ca la un
veritabil restaurant a la carté sau chiar mai mult decât atât, căci numărul de meniuri nu este deloc limitat . Se mai în- tâmplă ca doi-trei medici să dis- cute între ei și să stabilească același meniu, deși noi suntem pregătiți să oferim varietatea pe care o doresc”, ne spune cu mândrie profesională Chef Manolache.
Ingredientele reprezintă și ele unul dintre secretele unui meniu cât mai bun, iar din acest punct de vedere complexul stă foarte bine, pentru că, atunci când ai un administrator pri- ceput și corect, ai și marfa potrivită – proaspătă și de cali- tate. Pentru că nu întotdeauna cel mai bun produs este în galantar!
Despre ce mănâncă sportivii s-a vorbit și s-a povestit mult, ba chiar circula cândva o legendă
despre frunza de salată pe care o consumau gimnastele pentru a nu se îngrășa. Chef Manola- che distruge mitul, zâmbind: ”Nici vorbă de așa ceva. Gim- nastele mănâncă diversificat, dar porțiile sunt mai micuțe, adaptate la greutatea lor. Nu cred că s-ar putea cineva antrena la cerințele actuale doar consumând o frunză de salată!”.
Conform Chef Manolache, sportivii nu sunt, în general, nici mofturoși, nici pretențioși. ”Mai sunt sportivi care au intoleranță la gluten sau la lactoză, și tre- buie să fim atenți ce le oferim. Mai sunt sportivi care nu mânăncă, de pildă, carne de porc, și nu neapărat din convin- geri religioase. Alții nu consumă pește sau pui. Aceștia sunt însă foarte puțini, și de fiecare dată încercăm să-i satisfacem. Ni- meni nu pleacă de la masă nemulțumit sau flămând.
În spatele marilor sportivi români stau oameni care nu se văd, dar care își pun tot sufletul în rețeta performanței. O așchie din medaliile obținute la Jocurile Olimpice este și meritul lor.
 94 MAGAZIN OLIMPIC





















































































   94   95   96   97   98