Page 88 - MO02-16062020 - 2100.2
P. 88

  Azi, fie că a câștigat, fie că a pierdut, Ana Maria Popescu își în- vață lecția. Așa a rezistat în lumea bună a scrimei de peste 18 ani, pentru că a știut să se reinven- teze. Fata cu mască tricoloră a găsit mereu resurse în ea, a știut să își aleagă oamenii care să o ajute să meargă mai departe. Pentru ea, ca pentru orice sa- murai, corectitudinea moralAă a însemnat talentul de a decide rațional calea justă și dreaptă de urmat. Calea care să o ducă la podium, la medalii, la succes. Și-a asumat-o și nu a dat niciodată un pas înapoi. La fel face și acum, la 35 de ani, când spune că în sportul ei nu există cale de mijloc, sunt doar victorii sau înfrângeri, bine și rău, iar alegerea nu poate niciodată să fie una complicată. Fără această corectitudine mo- rală, ea nu ar fi ajuns la succes. ”Sunt mult mai echilibrată, mai stăpână pe mine, dar îmi asum riscuri în continuare, în fond, scrima, sportul este un spectacol. Vreau ca acei oameni care vin în sala de scrimă să plece de acolo cu o imagine. Pentru mine, scrima are încă multe secrete, sunt pe planșă să descopăr și să găsesc fiecare lucru de care mă pot ajuta să îmi împlinesc visul!”, spune Ana Maria.
Povestea copilului talentat care a plecat de acasă ca să cucerească lumea cu o spadă și să devină cea mai bună din lume continuă, iar paginile sunt scrise cu aceeași pasiune și ingeniozi- tate, cu loialitate față de scrimă. Recunoaște că abia acum a înțe- les mai multe din ceea ce antrenorul Dan Podeanu i-a spus în 2004, la prima ei apariție la Jocurile Olimpice, la Atena, că e prima ediție din cele 5 la câte vor merge împreună. Până la un
punct, cei doi și-au urmat calea, Beijing, Londra, Rio. Acum, tehni- cianul trăiește asalturile de acasă, în fața monitorului, având caietul de notițe în mână, pentru a di- seca apoi împreună cu Ana toate acțiunile. Lupta de zi cu zi, cu binele și răul, două valori morale care i-au netezit Anei calea, e aceeași. Doar că maturitatea la care a ajuns o face să trăiască alt- fel. Argintul și aurul olimpic câști- gate sunt închise în cutie pentru că tot ce contează e medalia care poate fi înțepată la Tokyo.
Curajul nu i-a lipsit niciodată Anei, o stângace talentată. Bătăli- ile au început și încep mereu cu ea. De cele mai multe ori, le-a câștigat, pentru că este o luptă- toare și trăiește pe planșă așa cumofaceșiînviață.La35de ani, Ana e lider mondial, se simte puternică fizic și psihic, are curaj să se lupte cu fete care abia s-au născut când ea deja câștiga prima medalie la campionatele lumii. Nu doar că rezistă, ino- vează, experimentează, se bu- cură de scrima pe care a acumulat-o în toți acești ani. Ati- tudinea ei îndrăzneață, deschisă la tot de o înconjoară, modul în care a reușit să își învingă teama de nou se simt în acest sezon mai mult ca niciodată.
DOI NEBUNI!
Omul care i-a adus acest pic de ”nebunie”, creatoare, e Mihai Popa. Onoarea de a lucra împre- ună e mai mare pentru el. Ana își amintește că, atunci când era mică sportivă, domnul Popa i-a spus că nu o să ajungă mare campioană pentru că nu stă bine în gardă. Eram un copil rebel și nu acceptam ce greșeli făceam atunci. Acum, sunt dispusă să
învăț și să ascult mult mai mult. Maestrul de arme recunoaște că e provocarea vieții sale. Onoarea e cea mai mare virtute a unui samurai, iar Ana o împarte cu acesta. După 18 ani de bătălii, câștigate sau pierdute, Ana a reînvățat să se bucure la fiecare tușă. După fiecare bec verde aprins vede bucuria și entuzias- mul antrenorului și simte nevoia să îl facă din nou să zâmbească. El e aidoma unui copil, sare în sus de bucurie la fiecare victorie. Apoi, o ia în brațe și o alintă, când Ani, când fetița mea. O consideră copilul lui.
Tokyo e provocarea vieții mele. Noi muncim zi de zi, și sâmbăta, și duminica! Dacă te dăruiești, o să iasă! Pe planșă trebuie calm..., calm..., răbdare, distanță și de- cizie. Răbdarea e arma spadasi- nului, calmul forța celor puternici!”, conchide Mihai Popa. Ana spune că e norocoasă, că după Dan Podeanu, alias domnul ”Mustață”, l-a găsit ca antrenor pe domnul Popa. Scrima pe care acesta i-o predă e disecată între vârf, viteză, timp și distanță. Matematică, parabole, catete, flux de energie cinetică, sistem de pârghii. Certitudini și probabi- lități. Relația lor are la bază respectul. El o respectă pe ea ca pe o mare campioană, și amândoi știu că două spade, cum sunt ei ca temperament, nu încap în aceeași teacă. Dar ea îi ascultă opiniile și sugestiile, ține cont de ele. Ce este interesant e că adversarele, care o cunosc de- acum pe Ana Maria, îl studiază acum pe noul antrenor al său! Marele maestru francez Daniel â
niu și jumătate.
care a provocat mereu
e ceea ce va face mâine.
  c = √a2 + b2 c
b
V F
ax + bx + c = 0
a
   ”Doi nebuni care fac echipă bună împreună, și asta e cel mai important. Aveam nevoie de bu- curia asta, de acest boom de e- nergie din partea antrenorului. Mihai Popa e făcut 100% din pa- siune pentru scrimă. Este foarte creativ și implicat!”, îl descrie Ana Maria pe noul său antrenor. La rândul său, Mihai Popa nu se lasă mai prejos cu atitudinea pozitivă: ” Ana poate să bată pe oricine!
 86 MAGAZIN OLIMPIC
,
















































































   86   87   88   89   90