Page 10 - MO02-16062020 - 2100.2
P. 10

  Caleidoscop olimpic
          De Ziua Limbii Elene, în Aula Academiei Române, a fost dezvelit bustul lui Evanghelie Zappa, un nobil de origine aromână, care a trăit în Bără- gan și care a contribuit la re- nașterea Jocurilor Olimpice moderne.
Mihai Covaliu, președintele COSR, a fost invitat la eveni- ment și a vorbit auditoriului de- spre spiritul olimpic, despre rolul și importanța pe care valo- rile olimpismului le au în soci- etatea noastră și despre nevoia de a le împărtăși tuturor: ”Gre- cia e leagănul olimpismului, și a oferit umanității Jocurile Olimpice, o stare de spirit, o istorie vie care a străbătut milenii, o moștenire pe care suntem datori să o dăm mai departe!” a punctat Mihai Covaliu.
Aprinderea flăcării pentru Jocurile de la Tokyo 2020 repre- zintă o premieră în istoria olimpică! Păstrând ritualul antic, în fața Templului Herei, simbolul Jocurilor Olimpice, flacăra se aprinde de la soare, de către Marea Preoteasă. Însoțită de vestale, aceasta eliberează po- rumbelul păcii și predă flacăra și ramura de măslin primului purtător, de această dată, în premieră, o femeie. Astfel, cam- pioana olimpică de la pistol, Anna Korakaki, va fi prima fe- meie care a alergat primul schimb pe teritoriul Greciei al ștafetei flăcării olimpice pentru Jocurile de la Tokyo.
O a doua premieră este fap- tul că flacăra va fi alimentată cu hidrogen, iar emisiile de CO2 vor fi zero, niponii respectând astfel
promisiunea de a oferi cele mai ”verzi” Jocuri din istorie. Printre soluțiile de sustenabilitate și durabilitate propuse de aceștia se regăsesc energia regenera- bilă și materialele reciclate.
De la medalii, la paturile din satul olimpic și la flacăra care va străbate Japonia, toate respectă planul verde. Sloganul concep- tului de sustenabilitate al aces- tora este ” Fii mai bun, împreună - Pentru Planetă, Pentru Oa- meni”. Ștafeta torței olimpice va ajunge în Japonia, unde este stabilit să călătorească în toate cele 47 de prefecturi nipone, iar pe 24 iulie 2020 va da startul Jocurilor pe Stadionul Național din Tokyo.
Sloganul ștafetei torței olimpice este ”Speranța ne lu- minează calea!” (A.A.)
Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Fundația Romanian Business Leaders, prin RePa- triot, au semnat un protocol de colaborare și au lansat un pro- gram de sprijin pentru sportivii români de pretutindeni prin care își propun, cu ajutorul Federațiilor Naționale Sportive, să-i sprijine pe cei care fac sport de performanță și să le deank,jko9 dreptul să se înreg- istreze în cluburile din România pentru a putea fi incluși în lo- turile naționale, pentru a ne putea reprezenta la competițiile internaționale.
” Ne bucurăm că există această șansă pentru românii care s-au născut sau trăiesc în străinătate. Am exportat talent, știința sportului, e momentul să aducem acasă viitori campioni. Avem deja exemple de sportivi care au scris istorie pentru sportul românesc, cum e cazul ciclistului Vlad Dascălu, campion mondial U23 la mountain bike!”, a spus Mihai Covaliu, președin- tele COSR.
 Academicianul Răzvan Teodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, și profesor universitar dr. Dragoș Gabriel Zisopol - președinte al Uniunii Elene din România, au condus sesiunea de deschidere și au vorbit despre cultura elenă, de- spre Grecia, dar și despre Evanghelie Zappa.
“Conectarea românilor de pre- tutindeni cu țara este misiunea noastră, asumată sub steagul RePatriot. Ne dorim să revină acasă cât mai mulți români vred- nici, campioni în domeniile lor. Astăzi, ne adresăm sportivilor pe care vrem să-i vedem la com- petiții purtând drapelul României“, a declarat Marius Bostan, inițiator al proiectului RePatriot.
8 MAGAZIN OLIMPIC
zIUA INTERNAȚIONALĂ A SPORTULUI
Comitetul Olimpic și Sportiv Român, prin Academia Olimpică Română, a început deja pregătirile pentru a sărbători Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace, des- fășurată sub egida Comitetului Internațional Olimpic și a Orga- nizației Națiunilor Unite. Eveni- mentul promovează sportul și activitățile fizice ca limbaj uni- versal și mijloc inovator pentru educație, sănătate, integrare so- cială și pace.
La acțiunea desfășurată în Casa Olimpică au participat și două sportive născute în Statele Unite, dar care s-au repatriat și reprezintă România la competiți- ile internaționale de gimnastică ritmică: Annelise și Christina Drăgan.
 Bustul lui Zappa este opera sculptorului Ion Sideri, fost olimpian, participant la Jocurile Olimpice de la Roma 1960, la kaiak, locul 6, și a fost realizat la cererea Uniunii Elene din România. Acesta este al treilea bust al lui Zappa realizat de Ion Sideri, după cel care se află în Broșteni (județul Ialomița), unde avea moșia Zappa și unde este înmormântat, și cel din fața Casei Olimpice, sediul COSR, din Capitală. (A.A.)
stabilit principalele repere privind desfășurarea acțiunii, gazduită și în acest an de Școala Gimnazială nr. 162 din Bu- curești, care se bucură de o sală de sport proaspăt renovată. Tema principală o constituie cele cinci cercuri înlănțuite, unul dintre simbolurile olimpice, în acest an celebrându-se 100 de ani de la arborarea Drapelului Olimpic, la Jocurile Olimpice de vară de la Anvers, din 1920.
 Echipa Departamentului Edu- cație Olimpică, Sport Școlar și Universitar din cadrul COSR a
Elevi de gimnaziu, din cele șase sectoare ale Capitalei, vor participa la ștafete distractive, promovând fairplay-ul.
 














































































   8   9   10   11   12