• BCR

Jocurile Olimpice de vara moderne - a XIX-a editie, Mexico City 1968

Galerie foto

Mexico City 1968

A fost prima editie a Jocurilor gazduita de America Latina si cea dintai desfasurata la o altitudine de 2300 m. 
 
Flacara a fost aprinsa la Olympia, iar stafeta Tortei a parcurs drumul strabatut de navigatorul Cristofor Columb cu aproape cinci secole in urma, in prima sa expeditie din Grecia. Pentru prima data, Flacara Jocurilor a fost aprinsa de o femeie, atleta Enriqueta Basilio de Sotelo.
 
In premiera la atletism, pistele de alergare au fost acoperite cu o suprafata sintetica numita "tartan", iar castigatorii au fost supusi unor controale doping.
 
Vedeta Jocurilor a fost gimnasta Vera Caslavska, din Cehoslovacia, care a cucerit patru medalii de aur si doua de argint.
 
Romania a ocupat  locul 11 in clasamentul pe medalii.

Romania a cucerit 15 medalii

4

MEDALII
DE AUR

6

MEDALII
DE ARGINT

5

MEDALII
DE BRONZ

Galerie foto

Cifre olimpice


  • 112  – tari participante - Barbados, Hondurasul Britanic (acum Belize), Republica Centrafricana, Tepublica Democrata Congo, El Salvador, Guineea, Honduras, Kuweit, Nicaragua, Paraguay, Sierra Leone si Insulele Virgine au participat prima data la Jocurile Olimpice de vara;

  • 5 516 – sportivi in competitie;

  • 19 – sporturi la care s-a concurat;

  • 6 – sporturi (atletism, ciclism, canotaj, kaiac canoe, inot si echitatie) au avut probe cronometrate atat manual cat si electronic, doar timpii electronici fiind luati oficial in calcul; 

  • 87 – sportivi romani participanti, la noua sporturi.

Stiri Jocuri Olimpice