You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Jocurile Olimpice de vara moderne - a XIV-a editie

Londra 1948

-
Info Londra 1948

Cea de-a XIV-a editie a Jocurilor Olimpice s-a organizat dupa o pauza de 12 ani.

Germaniei si Japoniei, considerate direct raspunzatoare pentru declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, li s-a interzis participarea, iar Rusia nu a dorit sa isi trimita reprezentanti.

In premiera a fost introdus block startul in probele atletice de sprint (100–400 m), iar probele de natatie s-au desfasurat pentru prima data intr-un bazin olimpic acoperit.

Atleta Alice Coachman (S.U.A.) a fost prima sportiva de culoare (afro-americanca) care a obtinut aurul olimpic. Ea a participat la saritura in lungime.

Vedeta Jocurilor a fost atleta Fanny (Francina) Blankers-Koen din Olanda care a castigat patru medalii de aur la 100 m si 200 m, 80 m garduri si cu stafeta de 4x100 m.

Romania nu a participat la aceasta editie a Jocurilor Olimpice.

 

Cifre olimpice Londra 1948
  • 59 – tari participante - Burma, Ceylon (astazi Sri Lanka), Liban, Puerto Rico, Myanmar, Guyana Britanica (Guyana), Iran, Irak, Jamaica, Coreea, Pakistan, Singapore, Siria, Trinidad Tobago si Venezuela au participat prima data la Jocurile Olimpice de vara;
  • 4 104– sportivi in competitie;
  • 18 – sporturi la care s-a concurat;
  • 6 – ocupanti ai primelor sase locuri au primit diplome in premiera;
  • 415 – sportivi americani participanti, cea mai numeroasa delegatie, mai numeroasa si decat cea a tarii gazda, care a avut 348 reprezentanti.
     

  • Echipa olimpică a României