You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Jocurile Olimpice de vara moderne - a IV-a editie

Londra 1908

-
Info Londra 1908

Initial, aceasta editie trebuia sa fie gazduita de Roma, dar din cauza eruptiei din anul 1906 a vulcanului Vezuviu, care a devastat orasul Napoli (situat la 10 km est de vulcan), italienii nu au mai putut sustine financiar Jocurile (fondurile fiind indreptate spre reconstructia orasului afectat).

Delegatiile au defilat in premiera sub steagurile nationale.

In premiera, un sportiv de origine romana a obtinut o medalie olimpica, dar nu pentru Romania. Atletul Stefan Somodi din Cluj a fost medaliat cu argint la saritura in inaltime, dar a concurat sub drapelul Ungariei, deoarece Transilvania era in acel moment parte a Imperiului Austro-Ungar.

Romania nu a avut reprezentanti la aceasta editie a Jocurilor Olimpice.
 

Cifre olimpice Londra 1908
  • 22 – tari participante - Finlanda si Turcia au avut reprezentanti in premiera la Jocurile Olimpice de vara, iar Australia si Noua Zeelanda s-au prezentat ca o singura delegatie sub numele de “Australasia”;
  • 2 008 – sportivi in competitie;
  • 22 – sporturi la care s-a concurat;
  • 6 – sporturi noi incluse in programul olimpic – barci cu motor, polo calare, rackets, tenis in sala, jeu de paume, patinaj artistic; la atletism au fost introduse in premiera probele de stafeta si aruncarea sulitei;
  • 42 195 – metri (42,195 km) a fost distanta pe care s-a in alergat la maraton, in premiera, distanta devenita oficiala din 1924.
     

  • Echipa olimpică a României