You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Jocurile Olimpice de vara moderne - prima editie

Atena 1896

-
Info Atena 1896

Congresul International Atletic din 1894 de la Paris a stabilit organizarea la Atena, in anul 1896, a primei editii moderne a Jocurilor Olimpice.
 
Femeile nu au fost admise la intrecerile editiei inaugurale.

Primul campion olimpic al Jocurilor Olimpice  moderne a fost atletul american James Brendan Bennet Connolly, care a triumfat in proba de triplu salt.

Grecul Spiridon Louis a castigat proba de maraton, pe distanta de 40 km,  care avut loc intre localitatile Maraton si Atena,  pe aproximativ acelasi traseu pe care, potrivit legendei,  in urma cu 2 386 de ani (490 i.Hr.), mesagerul grec Philippides l-a strabatut pentru a vesti victoria atenienilor asupra persilor (traseul legendar era de aproximativ 34,5 km), dupa care a murit pe loc.

Romania nu a avut reprezentanti la aceasta editie a Jocurilor Olimpice.
 

Cifre olimpice Atena 1896
  • 14 – tari participante la prima editie a JO - Marea Britanie, Australia, Austria, Bulgaria, Chile, Danemarca, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Statele Unite ale Americii, Suedia, Ungaria si Grecia;
  • 241 – sportivi in competitie;
  • 9 – sporturi la care s-a concurat - atletism, ciclism, gimnastica artistica, haltere, lupte greco-romane, inot, scrima, tenis si tir;
  • 25 – martie 1896 (ziua independentei Greciei), ziua in care imnul olimpic a fost intonat pentru prima data;
  • 6 – medalii (trei de aur, doua de argint si una de bronz) a cucerit gimnastul german Hermann Weingartner, cel mai medaliat sportiv al competitiei.
     

  • Echipa olimpică a României