You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Jocurile Olimpice de vara moderne - a VII-a editie

Antwerp 1920

-
Info Antwerp 1920

Editia a VII-a a Jocurilor a fost acordata orasului Antwerp in onoarea suferintelor prin care a trecut poporul belgian in timpul primului raboi mondial.

Desi editia a VI-a, care urma sa fie gazduita de capitala Germaniei, Berlin, nu s-a mai desfasurat din cauza izbucnirii Primul Razboi Mondial, Jocurile au ramas numerotate. Pierre de Coubertin a considerat ca: ”O Olimpiada poate sa nu fie celebrata, dar cifra ei ramane. Asa era traditia antica”.

Austria, Bulgaria, Turcia, Ungaria si Germania (tarile invinse in Primul Razboi Mondial) nu au fost invitate la Jocuri.

Pentru prima data a fost arborat drapelul olimpic, a fost depus juramantul olimpic de catre un sportiv (Victor Boin – scrima), iar dreptul de a-i inscrie pe sportivi la Jocuri le-a revenit Comitetelor Nationale Olimpice.

Vedeta Jocurilor a fost Italianul Nedo Nadi care a cucerit cinci medalii de aur in cinci din cele sase probe de scrima, performanta neegalata inca in istoria olimpica.

Romania nu a avut reprezentanti la aceasta editie a Jocurilor Olimpice.
 

Cifre olimpice Antwerp 1920
  • 29 – tari participante – Argentina, Brazilia, Monaco si Regatul Sarbilor, Croatilor si Slovenilor (ulterior Iugoslavia) au avut reprezentanti in premiera la Jocurile Olimpice de vara;
  • 2 626 – sportivi in competitie;
  • 22 – sporturi la care s-a concurat;
  • 72 – de ani este varsta la care Oscar Swahn a cucerit medalia de argint la tir impreuna cu echipa Suediei in proba de foc dublu - cerb alergator (“bunica” probei din anii 2000 - mistret alergator). Oscar Swahn a devenit astfel cel mai varstnic medaliat din istoria JO;
  • 40 sportivi romani ar fi trebuit sa participe la sapte sporturi, dar fondurile adunate au fost insuficiente pentru a asigura deplasarea in Belgia.

  • Echipa olimpică a României