You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Jocurile Olimpice de iarna moderne - a XIV-a editie

Sarajevo 1984

-
Info Sarajevo 1984

Dupa Moscova, care a gazduit Jocurile Olimpice de vara din 1980, Sarajevo a fost al doilea oras dintr-o tara din estul Europei care a organizat Jocurile Olimpice, de data aceasta de iarna.

A fost prima editie care s-a desfasurat sub presedintia marchizului Juan Antonio Samaranch.

Schiul pentru persoanele cu handicap a debutat ca sport demonstrativ.

Vedeta editiei a fost Marja-Lisa Kirvesniemi-Hamalolainen (Finlanda), care a castigat trei medalii de aur si una de bronz la schi fond. Este singura femeie din istoria Jocurilor de iarna care a participat la sase editii.

Patinatorii britanici Jane Torwill si Christopher Dean au uimit juriul si lumea intreaga cu exceptionala lor evolutie pe compozitia muzicala "Bolero" al lui Maurice Ravel, pentru care au obtinut note maxime la impresia artistica.

La festivitatea de inchidere a Jocurilor, Juan Antonio Samaranch, presedintele CIO, a declarat: "Jocurile de la Sarajevo au fost cel mai bine organizate din istoria intrecerilor olimpice de iarna".

Cel mai bun rezultat obtinut de Romania a fost locul 7 ocupat la bob 4 persoane.

Cifre olimpice Sarajevo 1984
  • 49 – tari participante - Egipt, Insulele Virgine Britanice, Puerto Rico, Monaco si Senegal au  fost reprezentate in premiera la Jocurile Olimpice de iarna;
  • 1 272 – sportivi in competitie;
  • 6 – sporturi la care s-a concurat: bob, biatlon, hochei pe gheata, patinaj (artistic si viteza), sanie, schi (alpin, sarituri, fond si combinata nordica), 39  titluri olimpice acordate;
  • 1 – proba nou introdusa in programul olimpic – 20 km feminin (schi fond);
  • 19 –  sportivi romani in competitie, la 5 sporturi (sanie, biatlon, patinaj viteza, schi alpin si bob) si 19 probe.

  • Echipa olimpică a României