You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Jocurile Olimpice de iarna moderne - a XVIII-a editie

Nagano 1998

-
Info Nagano 1998

A fost ultima editie din secolul al XX-lea, Japonia gazduind Jocurile Olimpice de iarna pentru a doua oara, dupa Sapporo, in 1972.

Logo: O inima – o lume;

Mascotele Jocurilor au fost Sukki, Nokki, Lekki si Tsukki, patru bufnite emblematice, bufnita fiind considerata inteleapta padurilor.

Uniformele organizatorilor au fost realizate din materiale reciclabile, iar elevii au beneficiat de o reducere de 50% la bilete de intrare la competitii.

Hocheistii profesionisti din Liga Nationala de Hochei a SUA (NHL) au participat in premiera la Jocuri.

Pentru prima oara in istoria Jocurilor hibernale, dupa patru manse la bob de doua persoane nu s-au putut departaja castigatorii, in final echipajele Italiei si Canadei primind fiecare medalia de aur.

Cea mai medaliata sportiva la aceasta editie a fost rusoaica Larissa Lazutina, care a castigat cinci medalii (trei de aur, un argint si un bronz).

Cel mai bun rezultat obtinut de Romania a fost locul 11 ocupat la 15 km biatlon de Eva Tofalvi.
 

Cifre olimpice Nagano 1998
  • 72 – tari participante - Uruguai, Venezuela, Kenia, Azerbaidjan si Republica Macedonia au  fost reprezentate in premiera la Jocurile Olimpice de iarna;
  • 2 176 – sportivi in competitie;
  • 8 – sporturi la care s-a concurat: bob, biatlon, curling, hochei pe gheata, patinaj (artistic, viteza si short-track), sanie, schi (alpin, sarituri, fond, freestyle si combinata nordica), snowboard (slalom urias si half-pipe); 69  titluri olimpice acordate;
  • 1 – sport nou introdus in programul olimpic – snowboard si 6 probe noi –  curling feminin si hochei pe gheata  feminin, slalom urias si half-pipe (masculin si feminin) la snowboard;
  • 17 –  sportivi romani in competitie, la 5 sporturi (biatlon, sanie, schi fond, patinaj – viteza si artistic, si bob) si 22 probe.