You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Jocurile Olimpice de iarna moderne - a XVII-a editie

Lillehammer 1994

-
Info Lillehammer 1994

Incepand cu aceasta editie, Jocurile Olimpice de iarna s-au desfasurat in ani diferiti fata de cele de vara, alternativ, la un interval de doi ani.

A fost prima si singura data cand Jocurile s-au desfasurat la un interval de doi ani.

Au fost introduse norme mai stricte de calificare si s-a redus numarul de participanti la Jocuri.

Mascote oficiale au fost Hakon si Kristin, frate si sora din folclorul norvegian ale caror nume se refera la figuri istorice din secolul al XIII-lea al caror destin a fost strans legat de Norvegia si de regiunea Lillehammer (Hakon al IV-lea Hakonsson, regele Norvegiei 1217-1263 si printesa Kristin, matusa lui).

Norvegianul Johann Olav Koss a castigat trei titluri olimpice la patinaj viteza, toate cu noi recorduri mondiale.

Datorita respectului acordat mediului inconjurator de catre organizatorii Jocurilor, presedintele CIO Juan Antonio Samaranch le-a botezat “Jocurile alb-verzi”.

Cel mai bun rezultat obtinut de Romania a fost locul 6 ocupat la sanie doua persoane de Liviu Cepoi si Ioan Apostol.

In clasamentul pe puncte, Romania a ocupat locul 28, cu un punct realizat.

Cifre olimpice Lillehammer 1994
  • 67 – tari participante - Samoa Americana, Trinidad Tobago si Israel au  fost reprezentate in premiera la Jocurile Olimpice de iarna. Fostele tari ale URSS - Armenia, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kargastan, Republica Moldova, Rusia, Ucraina si Uzbekistan au participat ca natiuni independente.
  • 1 737 – sportivi in competitie;
  • 6 – sporturi la care s-a concurat: bob, biatlon, hochei pe gheata, patinaj (artistic, viteza si short-track), sanie, schi (alpin, sarituri, fond, freestyle si combinata nordica), 61  titluri olimpice acordate;
  • 4 - probe noi introduse in programul olimpic –  schi acrobatic (masculin si feminin) si 500 m short-track (masculin si feminin);
  • 23 –  sportivi romani in competitie, la 5 sporturi (biatlon, sanie, schi - alpin si fond, patinaj – viteza si artistic, si bob) si 26 probe.

  • Echipa olimpică a României