You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Jocurile Olimpice de iarna moderne - a X-a editie

Grenoble 1968

-
Info Grenoble 1968

La editia jubiliara a “Jocurilor albe”, comisia medicala a CIO a introdus in premiera testele doping si testele de feminitate.

Tot pentru prima data, figurile impuse au fost incluse in programul patinatorilor artistici in proba de “perechi”, alaturi de cele libere. Dansul pe gheata a fost sport demonstrativ.

La aceasta editie, pentru prima oara, pictogramele sporturilor de iarna s-au regasit pe medaliile olimpice, iar transmisiile televizate au fost color.

Prima mascota neoficiala a Jocurilor Olimpice de iarna a fost Schuss, un mic personaj de desen animat asezat pe schiuri, in culorile albastru, alb si rosu.

La schi fond, suedeza Toini Gustafsson a castigat titlurile olimpice la ambele probe individuale si medalia de argint la stafeta, iar la patinaj artistic, Lyudmila Belousova si Oleg Protopopov, un cuplu - sot si sotie din URSS, si-au aparat cu success titlul in proba de perechi.

Vedeta Jocurilor a fost schiorul francez Jean–Claude Killy care a castigat toate cele trei probe de schi alpin.

Romania a cucerit prima medalie olimpica din istoria participarii la JO de iarna, dupa ce tandemul Ion Panturu (pilot) - Nicolae Neagoe (franar) s-a clasat pe locul 3 la bob 2 persoane.

In clasamentul pe medalii, Romania a ocupat locul 15.
 

Cifre olimpice Grenoble 1968
 • 37 – tari participante - Maroc a  fost reprezentata in premiera la Jocurile Olimpice de iarna, iar Germania s-a prezentat cu Germania de Est si Germania de Vest;
 • 1 158 – sportivi in competitie;
 • 6 – sporturi la care s-a concurat: bob, biatlon, hochei pe gheata, patinaj (artistic si viteza), sanie, schi (alpin, sarituri, fond si combinata nordica);
 • 35 – titluri olimpice acordate;
 • 32 – sportivi romani in competitie, la 4 sporturi (schi, hochei pe gheata, biatlon si bob) si 6 probe.
   

 • Romania a cucerit 1 medalie

  0 MEDALII DE AUR
  0 MEDALII DE ARGINT
  1 MEDALIE DE BRONZ
   • bob doua persoane

    Nicolae Neagoe, Ion Panturu