You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Jocurile Olimpice de iarna moderne - prima editie

Chamonix 1924

-
Info Chamonix 1924

“Saptamana Sporturilor de iarna” a fost prima denumire a Jocurilor Olimpice de iarna gazduite de statiunea franceza Chamonix, situata la poalele masivului Mont Blanc. Intrecerile au fost recunoscute de  CIO abia in 1926, la cea de-a 25-a Sesiune a sa de la Lisabona, Portugalia.

La festivitatea de deschidere, sportivii au defilat purtand pe umar echipamentul specific probei in care urmau sa concureze.

Primul campion olimpic al Jocurilor Olimpice de iarna a fost americanul Charles Jewtraw, la patinaj viteza pe distanta de 500 m.

Vedeta competitiei a fost Clas Thunberg (Finlanda), supranumit “Nurmi pe gheata”, care a castigat cinci medalii olimpice (trei de aur, un argint si un bronz) la patinaj viteza.

Romania nu a avut reprezentanti la aceasta editie a JO.

Cifre olimpice Chamonix 1924
  • 16 – tari participante - Regatul Croatilor, Sarbilor si Slovenilor,Polonia,  Ungaria,   Italia,  Norvegia, Finlanda, Austria, Elvetia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Suedia, Canada, Franta, Belgia,Cehia, Irlanda;
  • 258 – sportivi in competitie;
  • 6 – sporturi la care s-a concurat: patrula militara (ulterior denumita biatlon), bob, schi (combinata nordica, sarituri si  fond), curling, hochei pe gheata, patinaj artistic.
  • 16 – probe la care s-au acordat medalii;
  • 10 000 – spectatori platitori.
     

  • Echipa olimpică a României