You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Jocurile Olimpice de iarna moderne - a XXIV-a editie

Beijing 2022

4 februarie - 20 februarie 2022
Info Beijing 2022

Beijing, sau Capitala Nordului, metropola cu 17 milioane de locuitori din nordul Chinei a intrat în istorie ca primul oraș în care a fost organizată atât o ediție de vară a Jocurilor Olimpice Beijing 2008 cât și una de iarnă Beijing 2022.
Trei mari zone - BEIJING, YANQING și ZHANGJIAKOU au găzduit întrecerile olimpice Beijing 2022, iar în timpul șederii lor în China sportivii au fost ”acasă” în trei Sate Olimpice.
Întrecerile s-au desășurat în 12 baze sportive, cinci dintre acestea fiind moștenire de la Beijing 2008.
În premieră la Jocuri, toate locațiile Beijing 2022 au fost alimentate cu energie 100% regenerabilă, noile baze respectând ultimele standarde de construcție ecologică.
Pentru prima dată în China și la Jocurile Olimpice, pentru producerea gheții au fost utilizate sisteme de refrigerare cu CO2 natural, reducând emisiile de carbon și consumul de energie.
Motto-ul competiției: Împreună pentru un viitor comun!
Mascota Beijing 2022 - Bing Dwen Dwen a fost, la fel ca la Beijing 2008, când s-a numit Fuwa Jingjing, un ursuleț panda considerat „comoara națională” a Chinei.
Pentru prima dată la Jocurie Olimpice de iarnă, din cauza pandemiei de COVID-19, tradiționala șafetă a Torței Olimpice a fost organizată doar cu trei zile înainte de ceremonia deschidere, aproximativ 1115 persoane purtând Flacăra în Beijing, Yanqing și Zhangjiakou, cele trei regiuni unde au avut loc întrecerile.
Beijing 2022 a fost cea mai echilibrată ediție a Jocurilor din punctul de vedere al genurilor participanților – 45% au fost femei, 55% fiind bărbați.

În plină pandemie de coronavirus, chinezii au impresionat prin organizarea ireproșabilă și prin tehnologia ultra avansată folosită.

Cifre olimpice Beijing 2022

91 – delegații participante – Haiti și Saudi Arabia au participat în premieră; Ecuador, Kosovo și Malaesia fost pentru prima dată reprezentante în competițiile feminine; Sportivii ruși au concurat sub Steagul Olimpic, ca Echipa Olimpică a Sportivilor Ruși
2.897 – sportivi în competiție
7 sporturi și 15 discipline sportive la care s-a concurat
7 probe noi în program - Monobob feminin; schi - freestyle masculin, freeski big air feminin; short track- ștafeta echipe mixte; sărituri cu schiurile - echipe mixte trambulină normală; schi – freestyle echipe mixte aerials; snowboard cross – echipe mixte.
22 – sportivi români în competiție, la 7 sporturi și discipline sportive


Rezultatele echipei Romaniei

 • Locul 9
  • Raluca Nicoleta Strămăturaru, Valentin Crețu, Vasile Marian Gîtlan , Darius Lucian Șerban

   Sanie - stafeta echipe
 • Locul 13
  • Nicolae Ciprian Daroczi , Raul Mihai Popa , Cristian Radu, Mihai Cristian Tentea

   Bob - bob patru persoane
 • Locul 14
  • Vasile Marian Gîtlan , Darius Lucian Șerban

   Sanie - dublu
 • Locul 16
  • Nicolae Ciprian Daroczi , Mihai Cristian Tentea

   Bob - bob doua persoane