You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Jocurile Olimpice de iarna moderne - a XVI-a editie

Albertville 1992

-
Info Albertville 1992

La Albertville, in Franta, a fost ultima data cand Jocurile Olimpice de iarna au fost organizate in acelasi an cu cele de vara si prima data cand Jocurile Paralimpice "albe" s-au disputat in acelasi loc cu Jocurile Olimpice de iarna.

Au fost primele Jocuri desfasurate dupa caderea U.R.S.S. si a zidului Berlinului.

Logo – La varf de performanta

Mascota editiei a fost un elf de munte, Magique, care avea forma de stea si de cub, colorat in culorile nationale ale Frantei (albastru, alb si rosu).

Competitii demonstrative au avut loc la curling, schi viteza si la probele de acrobatie in aer si balet pe schiuri din cadrul schi freestyle.

Pentru prima oara la Jocurile Olimpice de iarna, juramantul olimpic a fost depus de o atleta de culoare – patinatoarea Surya Bonaly.

Protagonistul edorvegianul Toni Nieminen, care a devenit, la 16 ani, cel mai tanar campion al Jocurilor Olimpice de iarna, in proba de sarituri cu schiurile.

Vedeta Jocurilor a fost ex-sovietica Liubov Egorova, care a castigat trei titluri olimpice si doua medalii de argint la schi fond.

Cel mai bun rezultat obtinut de Romania a fost locul 4 ocupat la sanie doua persoane de Liviu Cepoi si Ioan Apostol.

In clasamentul pe puncte, Romania a ocupat locul 22, cu patru puncte realizate.
 

Cifre olimpice Albertville 1992
  • 64 – tari participante - Algeria, Bermude, Brazilia, Honduras, Irlanda si Swaziland au  fost reprezentate in premiera la Jocurile Olimpice de iarna. Sportivii din fosta URSS au concurat sub titulatura de “Echipa unita” (EUN), iar Germania a venit, de asemenea, cu o echipa unificata. Estonia si Lituania au avut reprezentanti pentru prima data din 1936, respectiv 1928.
  • 1 801 – sportivi in competitie;
  • 6 – sporturi la care s-a concurat: bob, biatlon, hochei pe gheata, patinaj (artistic, viteza si short-track), sanie, schi (alpin, sarituri, fond, freestyle si combinata nordica), 57  titluri olimpice acordate;
  • 3 – discipline noi introduse in programul olimpic – biatlon femininshort-track (masculin si feminin) si schi freestyle (masculin si feminin);
  • 23 –  sportivi romani in competitie, la 5 sporturi (biatlon, sanie, schi - alpin si fond, patina – viteza si artistic, si bob) si 36 probe.
     

  • Echipa olimpică a României