Festivalul Olimpic al Tineretului European

Scurt istoric

  • In 1990, la initiativa lui Jaques Rogge, actualul presedinte al Comitetului International Olimpic (CIO), la acea vreme presedintele Comitetelor Olimpice Europene, a fost lansata o noua competitie pentru tineri cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani.
  • Evenimentul s-a numit initial Zilele Olimpice ale Tineretului European (ZOTE), dar in prezent manifestarea este cunoscuta sub denumirea de Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE).
  • Prima editie de vara a avut loc in 1991, la Bruxelles, in Belgia, iar cea dintai editie de iarna a fost gazduita doi ani mai tarziu, in 1993, de localitatea italiana Aosta. Atat editiile de vara cat si cele de iarna au loc o data la doi ani.
  • De la inceput, intrecerile au fost organizate in Europa, la mai multe sporturi si discipline sportive, respectandu-se toate atributele si ritualul desfasurarii Jocurilor Olimpice.
  • Inainte de startul competitiei, Flacara Olimpica se aprinde de la razele soarelui in localitatea elena Olimpia fiind apoi purtata cu Torta Olimpica pana la locul unde au loc intrecerile sportive. Flacara Olimpica a FOTE este aprinsa in cadrul ceremoniei de deschidere a competitiei si arde pe toata perioada desfasurarii acesteia, pana la festivitatea de inchidere.
  • In timpul ceremoniilor de deschidere, la care participa si presedintele CIO, dupa defilarea delegatiilor tarilor participante, sunt arborate drapelul olimpic si cel tarii organizatoare, iar reprezentantii sportivilor, antrenorilor si arbitrilor rostesc juramintele olimpice.

Stiri