Stiri

26 octombrie 2020 La Tokyo a fost inaugurata ultima arena sportiva construita special pentru Jocuri - Aquatics Centre

Aquatics Centre, ultima arena sportiva permanenta nou construita de la zero special pentru Jocurile Olimpice si Paralimpice Tokyo 2020, a fost inaugurata in capitala Japoniei cu o intarziere de sapte luni, din cauza pandemiei de COVID-19.

La ceremonia de deschidere cele 15.000 de locuri de ultima generatie din tribune au fost goale, din cauza restrictiilor impuse de pandemie, dar de la spectacol nu au lipsit mascotele Miraitowa si Someity sau  personalitati ale Japoniei printre care ministrul Jocurilor Seiko Hashimoto, sau Yuriko Koike, guvernatorul Tokyo.
Dupa mesajele motivationale ale oficialilor niponi, sportivii au prezentat disciplinele pe care noua baza sportiva le va gazdui anul viitor:  inot, sarituri in apa si inot sincron.

Revenita in activitatea competitionala in august anul acesta dupa ce a iesit invingatoare in lupta cu leucemia, Ikee Rikako a inotat demonstrativ 50 m liber. Detinatoarea recordurilor nationale ale Japoniei la 100 m si 200 m liber si 50 m si 100 m fluture, Rikako s-a declarat incantata de dotarile de ultima generatie ale Centrului Acvatic.  „A fost excelent sa inot intr-un bazin cu o adancime de trei metri, iar arena este grozava”, a spus inotatoarea.

Ken Terauchi, un veteran al saritorilor in apa japonezi, care va concura pentru a sasea oara la Jocurile Olimpice, a evoluat alaturi de partenerul sau Sho Sakai la sarituri sincron de la trambulina de 3 m, iar Yukiko Inui si Megumu Yoshida au oferit un show la inot sincron in duet.

 

Versantil, original, ultramodern

Situat la cativa pasi de Centrul International de Inot Tatsumi considerat vechea Mecca a inotului japonez, Aquatics Centre include un bazin principal cu 10 culoare, un bazin secundar si un bazin de sarituri in apa. Toate bazinele au partile laterale (peretii) si inferioare (fundul) mobile care permit o flexibilitate unica, iar bazinul principal poate fi impartit in doua bazine de 25 m, cu blocstarturile reglabile oriunde in cei 50 m.

Adancimea se poate modifica si cu pana la trei metri, iar temperatura apei este mentinuta de un dispozitiv de incalzire geotermal ecologic.

Design-ul plafonului este inspirat de origami, celebrele figurine japoneze de hartie.

 

Nationalele de inot ale Japoniei, primele intreceri oficiale din Aquatics Centre

Aquatics Centre, una dintre cele opt arene construite de la zero pentru Jocuri, trebuia inaugurata pe 22 martie, dar in conditiile in care Jocurile Tokyo 2020 au fost amanate pana in iulie 2021, Guvernul Metropolitan Tokyo a decis sa deschida arena pe 25 octombrie 2020 atat pentru public, cat si pentru competitiile organizate de federatiile sportive.

 Primele intreceri oficiale pe care le va gazdui noul Centru  Acvatic vor fi Campionatele Nationale de inot din 2020, programate a avea loc la inceputul lunii decembrie.

Pentru ca oameni sa poata descoperi facilitatile de ultima generatie oferite de Aquatics Centre, in noiembrie au fost programate mai multe tururi publice.

Sursa foto: www.tokyo2020.org