You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Comitetul International Olimpic transmite un mesaj optimist sportului mondial

Miscarea Olimpica internationala incurajeaza sportivii sa-si continue pregatirile pentru participarea la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, sprijina deplin decizia guvernului japonez de a respecta programul competitiei si saluta pozitia G7, a celor mai dezvoltate tari din lume, de solidaritate deplina cu Japonia in aceasta privinta.

Comitetul International Olimpic (CIO) si-a continuat consultarile cu toti factorii interesati ai Jocurilor Olimpice Tokyo 2020. Prima a avut loc cu Federatiile Internationale Olimpice ale sporturilor de vara. In zilele urmatoare vor urma cele cu Comitetele Olimpice Nationale (CNO), reprezentantii sportivilor, Comitetul Paralimpic International (IPC), alte federatii internationale (IF) si alte parti interesate.

CIO solicita tuturor partilor interesate ca, in cadrul propriilor lor competente, sa faca tot ceea ce poate contribui la stoparea virusului.

Va prezentam comunicatul CIO, integral:

”Aceasta este o situatie fara precedent pentru intreaga lume, iar gandurile noastre sunt la toti cei afectati de aceasta criza. Suntem solidari cu intreaga societate pentru a face totul pentru a stopa virusul.

Situatia din jurul virusului COVID-19 afecteaza de asemenea pregatirile pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 si se schimba zi de zi.

CIO ramane pe deplin angajat fata de Jocurile Olimpice Tokyo 2020 si cu mai mult de patru luni inainte de Jocuri, pentru a merge inainte, nu este nevoie de decizii drastice in aceasta etapa; si orice speculatie in acest moment ar fi contraproductiva.

CIO incurajeaza toti sportivii sa continue pregatirea pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 cat pot de bine. Vom continua sa sustinem sportivii prin consultarea cu acestia si cu autoritatile nationale respective si prin furnizarea catre acestia a celor mai recente informatii si evolutii, care sunt accesibile sportivilor din intreaga lume pe site-ul Athlete365 si prin intermediul CNO-urilor si IF-urilor respective.

CIO are incredere ca numeroasele masuri luate de multe autoritati din intreaga lume vor ajuta la stoparea situatiei produse de virusul COVID-19. In acest context, CIO saluta sprijinul liderilor G7, astfel cum a fost exprimat de premierul japonez Abe Shinzo, care a spus: „Vreau sa mentinem JO si cele Paralimpice in conditii perfecte, ca dovada ca rasa umana va infrange noul coronavirus, iar eu am sprijin din partea liderilor G-7. ”

Vom continua sa actionam intr-un mod responsabil si am fost de acord cu urmatoarele principii imperative cu privire la organizarea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020:

1. Pentru a proteja starea de sanatate a tuturor celor implicati si pentru a sprijini stoparea virusului.

2. Protejarea intereselor sportivilor si ale sportului olimpic.

CIO va continua sa monitorizeze situatia 24/7. Deja la mijlocul lunii februarie, a fost infiintat un grup de lucru format din CIO, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Comitetul de Organizare Tokyo 2020, autoritatile japoneze si Guvernul metropolitan din Tokyo.

Scopul grupului de lucru este sa asigure actiuni coordonate din partea tuturor partilor interesate. Are misiunea de a mentine o evaluare constanta a situatiei pentru a stabili baza planificarii operationale in curs de desfasurare si a adaptarilor necesare. Grupul de lucru monitorizeaza, de asemenea, punerea in aplicare a diferitelor actiuni hotarate. CIO va continua sa urmeze indrumarile acestui grup de lucru. Decizia CIO nu va fi determinata de interesele financiare, deoarece datorita politicilor sale de gestionare a riscurilor si a asigurarilor va putea in orice caz sa-si continue operatiunile si sa isi indeplineasca misiunea de a organiza Jocurile Olimpice.

Au fost luate o serie de masuri.

Formatul tuturor evenimentelor de calificare din martie si aprilie a fost modificat pentru a permite impunerea elementelor esentiale ale Jocurilor; se adapteaza purtarea tortei olimpice din Grecia si elemente ulterioare ale traseului cu torte din Japonia; intregul lant de aprovizionare pentru pregatirea Jocurilor a fost analizat; iar planurile alternative sunt in vigoare in cazul unor schimbari de ultim moment.

In acelasi timp, subiectele si problemele identificate de Comisia de coordonare a CIO pentru jocuri ca prioritate continua sa mentina atentia deplina asupra Tokyo 2020, a CIO si a partilor interesate. In acest sens, lucrarile sunt in desfasurare pentru pregatirea evenimentelor de atletism pe sosea din Sapporo; Contramasurile pentru combaterea caldurii continua sa fie detaliate si perfectionate din punct de vedere sportiv; iar planificarea transportului si a miscarilor de multimi ramane un obiectiv principal al atentiei.

In ceea ce priveste urmatoarele reuniuni, in special viitoarea vizita a Comisiei de coordonare si diverse analize ale proiectului, s-au facut ajustari la ordinea de zi si la participare. In timp ce activitatile raman planificate in aceleasi date, participarea la Tokyo va fi redusa, asigurand in acelasi timp ca membrii Comisiei de coordonare pot participa la cea mai importanta parte a reuniunii. Acelasi lucru se va face si pentru orice vizite ulterioare pana la o noua notificare.

Munca de zi cu zi intre toate organizatiile continua, desi de la distanta.

In prezent, toti factorii interesati ai Miscarii Olimpice si sportivii se confrunta cu provocari semnificative in ceea ce priveste asigurarea locurilor de calificare finale pentru Jocuri. In unele tari, sportivilor le este chiar greu sa isi continue programele periodice de antrenament. CIO este asigurat de solidaritatea si flexibilitatea manifestata de sportivi, IF-uri si CNO-uri, care gestioneaza aceste provocari in mai multe sporturi.

Pana in prezent, 57% dintre sportivi sunt deja calificati la Jocuri. Pentru restul de 43 la suta din locuri, CIO va colabora cu Federatiile Internationale pentru a face toate adaptarile necesare si practice la sistemele lor de calificare pentru Tokyo 2020, in conformitate cu urmatoarele principii:

1. Toate locurile de cota care au fost deja alocate pana in prezent raman alocate CNO-urilor si sportivilor care le-au obtinut.

2. Posibilitatea de a utiliza evenimentele de calificare existente si programate, oriunde acestea au inca acces corect pentru toti sportivii si echipele.

3. Toate adaptarile necesare sistemelor de calificare si toate alocarile locurilor ramase vor fi:

a) pe baza rezultatelor de pe teren (de exemplu, clasamentele Federatiilor Internationale sau rezultatele de la competitiile importante ale acestora); si

b) sa reflecte, daca este posibil, principiile existente ale sistemelor de calificare respective (de exemplu, folosirea clasamentelor sau a rezultatelor evenimentelor specifice continental/regional).

Orice crestere a cotelor de sportivi va fi luata in considerare de la caz la caz in circumstante exceptionale, cu sprijinul Comitetului de Organizare Tokyo 2020.

Federatiile Internationale vor face propuneri pentru orice adaptare la sistemele de calificare respective pe baza principiilor enuntate mai sus. Adaptarile trebuie sa fie puse in practica de fiecare sport din cauza diferentelor dintre sistemele de calificare. CIO a pus deja in aplicare o procedura accelerata pentru a rezolva aceasta situatie. Eventualele revizii necesare ale sistemelor de calificare Tokyo 2020 pe sport vor fi publicate pana la inceputul lunii aprilie 2020 si vor fi comunicate tuturor partilor interesate.

Presedintele CIO, Thomas Bach, a declarat: „Sanatatea si starea de bine a tuturor celor implicati in pregatirile pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 sunt preocuparea noastra numarul unu. Se iau toate masurile pentru a proteja siguranta si interesele sportivilor, antrenorilor si echipelor de sprijin. Suntem o comunitate olimpica; ne sprijinim unii pe altii in vremuri bune si in perioade dificile. Aceasta solidaritate olimpica ne defineste ca o comunitate. ”

Presedintele Asociatiei Federatiilor Internationale Olimpice de Vara (ASOIF), Francesco Ricci Bitti, a adaugat: „As dori sa le multumesc tuturor celor implicati in organizarea Jocurilor Olimpice Tokyo 2020 si tuturor sportivilor si federatiilor internationale pentru marea lor flexibilitate . Impartasim aceeasi abordare si aceleasi principii ca si CIO si suntem la fel de dedicati ca si CIO pentru Jocuri Olimpice de succes Tokyo 2020. Vom pastra legatura si vom avea consultari ulterioare cu toti actorii interesati. ”

Dupa consultarile sale cu Federatiile Internationale, CIO va discuta cu Comitetele Olimpice Nationale (CNO) si reprezentantii sportivilor in zilele urmatoare.

 

* Acest comunicat a fost aprobat in unanimitate de Biroul Executiv al CIO si de toate Federatiile internationale pentru sporturile de vara.

Galerie foto