Stiri

8 aprilie 2019 Presedintele COSR a luat cuvantul in deschiderea Forumului UE dedicat sportului

Forumul UE dedicat sportului, eveniment anual al carui obiectiv este sa reuneasca decidenti politici si reprezentanti ai comunitatii sportive internationale, organizat de Directia Generala pentru Educatie, Tineret, Sport si Cultura a Comisiei Europene (DG EAC), se desfasoara in aceste zile la JW Marriott Grand Hotel, din Bucuresti.  In deschidere, au luat cuvantul Mihai Covaliu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Antoaneta Angelova-Krasteva, director pentru Inovatii, Cooperare Internationala si Sport din cadrul DG EAC si Santiago Fisas, membru al Parlamentului European.
 
“Forumul UE pentru sport este o mare oportunitate de a analiza posibilitatile Natiunilor Unite de a creste impreuna prin si in sport. Este, de asemenea, o sansa minunata de a lua in discutie subiecte actuale, impreuna cu principalii actori implicati in sportul european”, a spus presedintele COSR.
 
“Sportul a fost intotdeauna o carte de vizita pentru fiecare tara, fiecare sportiv care a castigat vreodata o medalie pentru natiunea sa intr-o competitie majora contribuind la asezarea natiunii sale pe harta lumii. Romania a contribuit in mare masura la patrimoniul rezultatelor de top din sportul de inalta performanta cu cele 305 de medalii castigate la Jocurile Olimpice, dintre care 89 de aur, 95 de argint si 123 de bronz. Cu totii ne mandrim ca suntem europeni, Europa fiind continentul cu cele mai bune rezultate obtinute la Jocurile Olimpice, nu mai putin de 11.714 medalii castigate, dintre care 3.730 de aur, 3.856 de argint si 4.128 de bronz”.
 
 “Am fost bucuros sa vad ca dopajul in sport este primul subiect pe agenda acestui forum. Dopajul este un fenomen extrem de periculos pentru sport, ca sa nu mai vorbim de sanatatea celor care il practica si de faptul ca este cel mai murdar mod de a insela”, a punctat presedintele COSR.
 
Mihai Covaliu a vorbit de asemenea despre importanta organizarii in Europa a competitiilor sportive majore si a anuntat ca Romania doreste sa gazduiasca editia de iarna a Jocurilor Olimpice de Tineret in anul 2024.
 
 Sesiunile plenare din cadrul forumului vor viza rolul federatiilor sportive in promovarea sportului european, al anti-dopingului, respectiv implicarea in evenimente sportive majore. Sesiunile care se vor desfasura in paralel se vor concentra pe implicarea sportivilor in guvernanta sportiva, piata unica digitala si accesul la continut sportiv ilegal online, rolul scolilor in promovarea unui stil de viata sanatos si sustinerea activitatilor sportive la nivel local.