You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Debutant la FOTE – participant la JO – antrenor la FOTE, un circuit olimpic inchis admirabil de antrenoarea de short track Katalin Kristo

Katalin Kristo si-a inceput cariera olimpica la FOTE, la Poprad – Tatry 1999, a participat la trei editii ale JO si a revenit la FOTE, la Sarajevo si Sarajevo de Est 2019, ca tehnician.

Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), competitia lansata in 1990 pentru tineri cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, la initiativa lui Jaques Rogge, la acea vreme presedintele Asociatiei Comitetelor Olimpice Europene, devenit ulterior presedintele Comitetului International Olimpic, isi atinge tot mai des principalul telul. Acela de a-i obisnui pe sportivi cu atmosfera intrecerilor olimpice, de a-i motiva si ambitiona sa ajunga la Jocurile Olimpice mari. 

Antrenoarea de short-track Katalin Kristo este unul dintre oamenii de sport adevarati, care a parcurs toate etapele olimpice, inchizand admirabil circuitul FOTE – JO –  FOTE. In urma cu 20 de ani, la FOTE Poprad – Tatra 1999, unde s-a clasat pe locul 30, Katalin Kristo facea cunostinta in premiera cu o competitiei olimpica. Pozitia codasa pe care a incheiat prima sa experienta olimpica de sportiva a ambitionat-o sa munceasca din greu. Asa a inceput frumoasa ei cariera sportiva, incununata cu prezenta la trei editii consecutive ale Jocurilor Olimpice – Salt Lake City 2002, unde s-a clasat pe locul 17, la 1500 m, Torino 2006 – locul 18, in aceeasi proba, si Vancouver 2010. In 2019, dupa 20 de ani, tot la FOTE, de asta data Sarajevo si Sarajevo de Est 2019, spera ca istoria sa se repete cu cariera ei de antrenoare: sa “creasca” sportivi care sa-i calce pe urme si sa ajunga la Jocurile Olimpice, visul oricarui performer.

Vesela, optimista si plina de viata, antrenoarea de short track Katalin Kristo aproape ca se confunda cu sportivele care au reprezentat Romania la FOTE Sarajevo si Sarajevo de Est 2019. Tehnicianul de acum isi aduce aminte cu drag de vremurile cand si-a pus pentru prima data patinele in picioare.

“Imi amintesc ca aveam 9 ani si adoram sa ma uit la patinaj artistic”, ne-a povestit Katalin Kristo. “Mi-ar fi placut si mie sa ma apuc de artistic, dar la noi in oras toti copii se adunau pentru patinaj viteza. La un moment dat, a aparut un antrenor care i-a selectat pe cei mai talentati copii, printre care m-am numarat si eu, pentru patinajul viteza de performanta. Era foarte sever, dar imi placea sa merg la antrenamente unde simteam ca sunt din ce in ce mai buna. Dupa vreo cinci ani au venit cativa antrenori din Ungaria care au inceput sa ne povesteasca despre short track si sa laude patinajul in pationarul de hochei. Initial nici n-am vrut sa aud de patinajul pe pista scurta, dar in cele din urma m-am lasat convisa si am participat la primul meu concurs de short track, unde am batut pe toata lumea. Am fost atat de mandra si bucuroasa de succesul meu incat de atunci nu am mai facut decat short track”.

Aventura olimpica a inceput in urma cu 20 de ani, la FOTE

“Primul meu contact cu interecerile olimpice a fost cand am participat la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Poprad – Tatry. Aveam 16 ani neimpliniti si eram pentru prima data intr-o echipa cu copii de la biatlon, schi fond sau schi alpin. Eram atat de speriata si coplesita de emotie, incat nu scoteam niciun cuvant. Exact ca Georgica, acum la Sarajevo (n.r. - George Tepes sportivul antrenat de Katalin Kristo, component al Echipei Olimpice a Romaniei care a participat la FOTE Sarajevo&Sarajevo de Est). M-am simtit foarte importanta cand am plecat spre competitie cu un autobuz pe care scria mare Romania si toti eram imbracati la fel, cu echipament inscriptionat cu simbolurile Comitetului Olimpic Roman. In timpul concursului am avut emotii uriase. Nu-mi puteam lua insa ochii de la austriecele care aveau o tehnica impecabila. Nu mi-a pasat ca am terminat printre ultimii. In cap nu aveam decat ca trebuie sa patinez si eu cel putin la fel de tehnic ca austriecele care au iesit in top 5. Atunci am simtit ca pot intoarce clasamentul de la FOTE si ca pot ajunge la Jocurile Olimpice”.

“Cantam, dansam si spuneam tuturor ca voi merge la Jocurile mari, iar la antrenamente munceam pana imi venea rau de oboseala”.

“Voiam sa fiu cea mai buna si ma luam la intrecere cu toti baietii. La doi ani dupa FOTE, am participat la calificarile pentru Jocurile de la Salt Lake City si am castigat biletele olimpice”.

Salt de 20 de ani, in timp, la FOTE - de la sportiv, la antrenor

“In cei 20 de ani de la primul contact cu lumea olimpica, am invatat ca in primul rand trebuie sa-ti doresti sa te autodepasesti si sa ai incedere ca doar de tine depinde ca visul olimpic sa devina realitate. Asta i-am spus si lui Gergica Tepes, ca de acum, cu ambitie si munca pana la epuizare, poate sa intoarca ierarhia de la FOTE si sa ajunga la Jocurile Olimpice”.

Katalin Kristo este hotarata ca toata experienta acumulata in 25 ani de performanta ca sportiva sa o impartaseasca sportivilor pe care ii antreneaza si sa-i indrume cu succes pe drumul olimpic pe care ea l-a inceput in 1999 si pe care a revenit, dupa 20 de ani, ca antrenoare.

Galerie foto