Stiri

16 noiembrie 2018 Cu emotie si entuziasm, peste o suta de medaliati olimpici au plantat istorica PADURE OLIMPICA cu ocazia Centenarului Marii Uniri

Atmosfera de mare sarbatoare  a domnit la Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti  la plantarea PADURII OLIMPICE, eveniment organizat de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Peste o suta de medaliati olimpici de la 12 discipline sportive – atletism, canotaj, gimnastica, haltere, handbal, judo, kaiac-canoe, lupte, inot, scrima, tir, volei – s-au bucurat atat de revederea de dupa ani si ani cat si de misiunea lor de a marca unul dintre cele mai semnificative momente din  istoria noastra – plantarea a 100 de puieti de brad la implinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

In ciuda frigului patrunzator de afara, reuniti printre casele romanilor din secolele trecute care „vorbesc” despre viata si obiceiurile acestora din toate colturile tarii, cei mai valorosi sportivi ai Romaniei din toate timpurile s-au imbratisat, au depanat amintiri si au savurat fiecare clipa a evenimentului.

In deschidere, extrem de emotionat de momentele pline de istorie pe care le traia, tenorul Marcel Rosca, medaliat cu argint la tir la Jocurile Olimpice de la Mexico din 1968, a intonat imnul de stat al Romaniei.

Solemnitatea evenimentului a fost accentuata de prezenta presedintelui COSR Mihai Covaliu, a membrului Comitetului International Olimpic pentru Romania Octavian Morariu, a ministrului Tineretului si Sportului Ioana Bran, a secretarului general al COSR George Boroi, a secretarului general al Comitetului Olimpic din Serbia Djordje Visacki, membru in Comitetul Executiv al Uniunii Comitetelor Olimpice Europene (EOC), a Ambasadorului Extraordinar si Plenipotentiar al Statelor Unite Mexicane José Guillermo Ordorica Robles, a directorului general al Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti Paula Popoiu, gazda actiunii, de  reprezentanti ai federatiilor nationale sportive cu medaliati olimpici si de numarul mare de reprezentanti ai mass-media.

Presedintele COSR a declarat ca Padurea Olimpica va face ca generatiile urmatoare sa vorbeasca inca 100 de ani de acum inainte despre performantele sportului romanesc.

"Sunt onorat sa ma aflu aici langa Padurea Olimpica”, a spus Mihai Covaliu. “De ce Padurea Olimpica? Pentru ca noi am reprezentat Romania cu cinste. Si aceasta Padure Olimpica vrem sa ramana in istorie la fel ca si performantele noastre. Ca toate realizarile dumneavoastra sportive, care au fost facute cu mari sacrificii, si aceasta padure cere un pic de efort. De asemenea, vreau sa aducem impreuna un omagiu celor care au oferit jertfa suprema in Primul Razboi Mondial si au facut posibil actul istoric de la 1 decembrie 1918, cand, la Alba Iulia, toate provinciile istorice locuite de romani s-au unit sub acelasi steag national. Suntem urmasii unor oameni care nu au ezitat sa isi dea viata pentru ca noi sa avem un viitor mai bun. Sacrificiul lor ne face sa fim mai buni si sa fim solidari. Prin faptele lor, ei au reusit ca drapelul Romaniei si numele tarii noastre sa fie intampinate cu respect atunci cand imnul national este intonat pentru cei care urca pe cea mai inalta treapta a podiumurilor internationale".

 "In acelasi timp, trebuie sa ne amintim de fostii sportivi care nu mai sunt printre noi, dar care au contribuit la cele 307 medalii olimpice. Azi, dupa 100 de la Marea Unire, este menirea sportului sa ne onoreze, sa ne apropie, sa ne faca solidari. Azi facem inca un pas spre istorie lasand inca un semn, exprimand recunostinta noastra pentru acest sfant pamant romanesc. Lasam aceasta Padure Olimpica, cea care va vorbi despre noi si performantele noastre pentru inca 100 de ani", a adaugat presedintele COSR, campion olimpic la sabie individual la JO de la Sydney, din 2000, medaliat cu bronz, de asemenea la sabie individual, la Beijing 2008.

Octavian Morariu a transmis celor prezenti mesajul presedintelui CIO Thomas Bach. "Este o onoare si un privilegiu pentru mine sa aduc aici mesajul presedintelui Thomas Bach.Va transmit salutarile si aprecierile lui fata de performantele sportului romanesc. Este o zi care va ramane memorabila. Asistam la un arc peste timp, pentru ca aici sunt doua lucruri extrem de importante, o istorie nationala si o istorie olimpica. Arcul peste timp este si va fi dat de acesti brazi care simbolizeaza in mod fericit unirea dintre aceste doua istorii", a precizat Octavian Morariu.

 Djordje Visacki, venit special pentru a lua parte la evenimentul istoric de la Bucuresti, a transmis mesajului presedintelui EOC Janez Kocijancic, precizand ca datorita performantelor realizate de-a lungul timpului Romania si-a castigat un loc in elita olimpismului."Din partea presedintelui Janez Kocijancic va transmit felicitari cu ocazia implinirii a 100 de ani de la Marea Unire a tarii dumneavoastra”, a spus Djordje Visacki. “Ma simt umil in fata atator legende ale sportului romanesc si ma bucur ca avem ocazia sa ne bucuram impreuna de performantele realizate de dumneavoastra de-a lungul timpului. Realizarile sportivilor dumneavoastra combinate cu cele ale conducerii Comitetului Olimpic si Sportiv Roman fac din tara dumneavoastra una dintre elitele Miscarii Olimpice, ceea ce da valoare celebrarii de astazi".

Plantarea propriu zisa a celor 100 de puieti de brad a constituit un nou prilej de bucurie si veselie, mai ales ca o parte dintre medaliatii olimpici au fost ajutati de noul val de tineri sportivi, sperante ale sportului romanesc.

„Ii dau lopata noului inter de valoare al handbalului romanesc sa termine el treaba”, a exclamat fostul handbalist Stefan Birtalan, medaliat cu argint olimpic la Montreal in 1976 si cu bronz olimpic la Munchen, in 1972 si Moscova in 1980, privind cu mandrie si incredere spre noua generatie venita la Muzeul Satului sa preia, simbolic, stafeta de la gloriile sportului romanesc.

„Noi ne-am facut datoria! Este randul tinerilor sa duca stindardul mai departe”, a spus Maricica Puica, campioana olimpica la 3000 m si medaliata cu bronz la 1500 m la JO de la Los Angeles, in 1982.

Fostul canoist Leon Rotman, dublu campion olimpic la canoe simplu la JO de la Melbourne din 1956, plin de viata si entuziasm la cei 84 de ani impliniti in iulie anul acesta, nu a pregetat sa-si exprime incantarea pentru frumoasa si emotionanta actiune la care a luat parte. „Este superb ceea ce a facut Comitetul Olimpic si Sportiv Romani. Sa stranga laolalta atatia sportivi valorosi din toate timpurile! A fost o mare placere sa revad atatia oameni dragi mie”.

Marea Familie Olimpica a Romaniei a retrait bucuria reunirii si revederii, bucuria de a participa la un moment istoric si bucuria de a impartasi cu noile  generatii de sportivi dragostea pentru sport si inalta performanta.

Medaliatii olimpici care au participat la plantarea PADURII OLIMPICE si-au imortalizat gandurile si trairile din timpul evenimentului in cartea de onoare a Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” din Bucuresti.