Stiri

4 iulie 2018 Barcelona, o posibila candidata la gazduirea Jocurilor Olimpice de iarna

Politicieni locali si oficiali spanioli din Comitetul International Olimpic  (CIO) s-au intalnit pentru a reinvia ideea unei oferte din partea Barcelonei pentru gazduirea Jocurilor Olimpice de iarna.

Discutii preliminare au avut loc la nivel inalt, printre cei implicati numarandu-se Gerard Figueras, directorul general al sportului din Catalunia, Juan Antonio Samaranch si Pere Miro, vicepresedintele, respectiv directorul adjunct al CIO.

Initiatorii s-au intalnit pentru a "schimba punctele de vedere cu privire la posibilitatea organizarii evenimentului olimpic", care ar putea avea loc intre Barcelona si regiunea Pirinei.

Figueras a declarat pentru presa locala ca se concentreaza pe "ideea de a cere Comitetului Olimpic Spaniol (COE) sa inainteze o scrisoarea de intentie pentru anul 2030". El a adaugat, totusi, ca este "deschis si pentru 2026 daca CIO cere acest lucru".

Spaniolii poarta aceste discutii in conditiile in care termenul limita pentru exprimarea intereselor pentru organizarea Jocurilor din 2026 a fost decalat, localitatea elvetiana Sion s-a retras din cauza unui referendum, intentiile oraselor din Canada, Italia, Turcia, Japonia, Austria si Suedia de a-si depune candidaturile sunt destul firave si  dependente, unele, de potentialele referendumuri.

CIO urmeaza sa aprobe candidatii oficiali in octombrie, inainte de a face o alegere finala anul viitor.

Statele Unite, Norvegia si Kazahstan au vorbit cu entuziasm despre licitatia pentru anul 2030, si nu pentru anul 2026.

In cazul unei eventuale candidaturi a orasului catalan, sporturile pe gheata s-ar putea desfasura in Barcelona, in timp ce sporturile pe zapada - schi si snowboarding, ar putea avea loc in muntii din apropiere.  Cat despre intrecerile de bob, sanie si skeleton ar putea avea loc pe o pista din afara Spaniei, putand fi  luata in considerare, posibil peste granita cu Franta din Albertville.

Barcelona a gazduit Jocurile Olimpice de vara din 1992, dar in 2013, a abandonat candidatura pentru Jocurile de iarna din 2022. Recentele incercari ale Madridului de a gazdui Jocurile de vara din 2012, 2016 si 2020 au dus la esuat.

O eventuala oferta din Barcelona se va confrunta cu multe dintre aceleasi provocari ca si alte eforturi europene, insa, inclusiv preocuparile legate de costuri, apatie publica si opozitie din cauza tensiunilor politice dintre regiunea Catalonia si alte parti ale Spaniei.