Stiri

3 iulie 2018 Candidatura Graz pentru organizarea JO de Iarna din 2026, posibil subiect de referendum

Candidatura Graz pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarna din 2026 s-ar putea confrunta cu un referendum dupa ce un politician a dezvaluit ca a acumulat numarul necesar de semnaturi pentru ca scrutinul sa aiba loc.

In ciuda afirmatiilor politicianului, component al gruparii care se opune candidaturii Graz pentru JO 2026, ca s-au strans 10.000 de semnaturi necesare pentru ca un referendum sa aiba loc, se pare ca potrivit legilor din Graz si Styria rezultatele referendumului nu sunt obligatorii.

In plus, un studiu de fezabilitate realizat de sustinatorii Graz 2026 denota ca planurile de gazduire a JO sunt "absolut fezabile" si ca organizarea Jocurilor in regiune este "posibila fara risc mare".

Infrastructura sportiva deja existenta si expertiza sportiva locala presupune din start ca "ar putea fi excluse de la inceput eventuale explozii de costuri similare cu cele de la Jocurile gazduite in trecut de localitatea austriaca ".

Bugetul propus, de 1,137 miliarde de euro (1 miliard de lire sterline/1,3 miliarde de dolari), nu ar depinde de banii publici, in timp ce, potrivit unei previziuni, veniturile interne s-ar putea ridica la 1,67 miliarde de euro (1,48 miliarde de lire sterline / 1,93 miliarde de dolari).

Bani publici ar fi totusi necesari pentru securitate si posibilele proiecte de infrastructura legate de Jocuri.

Calgary, in Canada, Sapporo, in Japonia, Erzurum, in Turcia, Stockholm in Suedia, Milano, Torino si Cortina d'Ampezzo, in Italia, sunt celelalte orase care doresc sa organizeze intrecerile olimpice de iarna din 2026.

O decizie finala privind cine va gazdui Jocurile va fi luata de Comitetul International Olimpic anul viitor.