You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

La prima vizita la Paris 2024, reprezentantii CIO au remarcat o noua abordare a Jocurilor

Comisia olimpica de coordonare a Comitetului International Olimpic (CIO), care a efectuat prima sa vizita la Paris 2024, a fost impresionata de noua abordare privind gazduirea Jocurilor Olimpice si Paralimpice, in conformitate cu Agenda Olimpica 2020 si noile sale norme. Planul francez se contureaza ca un proiect ambitios si inspirat care foloseste competitia olimpica din 2024 ca pe o platforma pentru evolutia semnificativa a orasului, regiunii si intregii tari si este abordata cu un accent controlat asupra bugetelor si termenelor limita.

„Paris 2024 isi indeplineste angajamentul de a gazdui Jocurile Olimpice in conformitate cu Agenda Olimpica 2020 – programul strategic al CIO”, a afirmat Pierre-Olivier Beckers-Vieujant, presedintele Comisiei de Coordonare a CIO. „Am fost deosebit de impresionat de ambitia tuturor partilor implicate in acest proiect de a profita de Jocuri pentru a crea o rampa de lansare pentru oras, regiune si natiune. Accentul este pus pe faptul ca elementele de baza ale bugetului si ale termenelor limita sunt sub control, simultan existand un proiect ambitios in ceea ce priveste cresterea fortei de munca, imbunatatirea transporturilor si asigurarea mostenirilor asociate. De asemenea, exista dorinta de a aduce o noua generatie spre sport si valorile olimpice”.

Comisia a vizitat mai multe locatii olimpice si paralimpice, cum ar fi Stade de France, Grand Palais, Champs-Élysées si Champs de Mars, renumite in capitala franceza, care au aratat fundalul magnific cu care Parisul ii asteapta pe sportivi si fani in 2024, precum si oportunitatea ca sportul sa se prezinte in cel mai bun mod posibil.

„Vizita la Paris a Comisiei in cele doua zile de lucru ne-a permis sa le impartasim ambitia noastra: de a organiza Jocuri mai diferite, mai ieftine, mai utile si mai spectaculoase, care vor scrie un nou capitol in istoria tarii noastre si, in general, in cea a Miscarii Olimpice”, a declarat Tony Estanguet, presedintele Paris 2024. „Parteneriatul cu CIO si toti partenerii Paris 2024 va fi esential in implementarea si construirea succesului acestor Jocuri dintr-o noua era”.

Intentia Comitetului de Organizare Paris 2024 si a autoritatilor locale a contribui la dezvoltarea locala in domenii precum ocuparea fortei de munca si mostenirea dupa Jocuri este clara. Dincolo de personalul de 4.000 de angajati care vor fi recrutati direct pana la Paris 2024, capitala Frantei a organizat o intalnire, la care au participat 300 de angajatori locali, in cadrul careia s-a incercat pregatirea acestora pentru potentialele locuri de munca care vor fi create de Jocuri. In acelasi timp, Regiunea Ile-de-France a prezentat 18 angajamente pe care le va realiza in domenii precum pregatirea voluntarilor si transportului.

Comitetul de Organizare a prezentat noi oportunitati privind utilizarea locatiilor, inclusiv o propunere pentru Centrul Acvatic, care va ramane o facilitate permanenta, dar cu un concept redefinit pentru a asigura eficienta costurilor si a imbunatati mostenirea. Aceasta inseamna ca, dupa Jocuri, de pilda, regiunea Seine-Saint-Denis va avea noua piscine, fata de cele cinci planificate initial, intr-o zona in care exista o lipsa semnificativa de facilitati sportive comunitare si in care doar jumatate dintre copii au posibilitatea sa invete sa inoate in scoala primara.

Satul Olimpic, care se va afla in locatia planificata initial, va creste valoarea locului prin imbunatatirile proiectate, cum ar fi ingroparea liniilor electrice, construirea de locuinte noi, crearea de noi spatii verzi si construirea unui zid anti-zgomot.

Astfel de facilitati fac parte din implicarea Paris 2024 in controlarea elementelor de baza ale livrarii unui proiect de asemena anvergura. Un protocol comun de finantare a Jocurilor semnat de Paris 2024, statul francez si orasul Paris pune mostenirea in fruntea tuturor proiectelor. Protocolul semnat garanteaza mentinerea bugetului pentru infrastructura, in perspectiva Jocurilor, de aproximativ 1,4 miliarde de euro.

Comitetul de organizare a prezentat, de asemenea, la CIO progresele impresionante inregistrate in materie de guvernare, planuri de comunicare, livrare de evenimente, proiectul Jocurile Paralimpice si activitati de marketing.

Incurajand spiritul de colaborare si co-constructie, membrii Comitetului de organizare al Los Angeles 2028 s-au alaturat, de asemenea, intalnirilor pentru a invata alaturi de Paris 2024 despre modul in care Jocurile Olimpice sunt re-imaginate.

Galerie foto