You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Primarul Sapporo si presedintele Comitetului Olimpic Japonez, discutii pe marginea candidaturii la JO din 2026 sau 2030

Katsuhiro Akimoto, primarul din Sapporo, si presedintele Comitetului Olimpic Japonez (COJ) Tsunekazu Takeda s-au intalnit pentru a schimba informatii cu privire la anul in care orasul va candida pentru gazduirea Jocurilor Olimpice si Paralimpice de iarna – in 2026 sau 2030.

Oficialii orasului Sapporo au insistat saptamana trecuta ca nu s-a luat nicio decizie definitiva daca vor candida pentru 2026 sau 2030, dar au recunoscut ca sondajele locale de opinie arata ca ar trebui sa se concentreze asupra anului 2030.

A urmat rapoarte ample in Japonia ca Sapporo a declarat pentru COJ ca intentioneaza sa se concentreze in 2030 si sa se retraga din concursul anterior.

Akimoto si Takeda, membri ai Comitetului Olimpic International (CIO), nu au luat insa nicio decizie dupa intalnirea de la Tokyo.

Sapporo, care a gazduit Jocurile Olimpice de Iarna din 1972, a fost salutata in faza de intrarea neoficiala in cursa pentru gazduirea JO 2026 ca un tip de "polita de asigurare", in conditiile in care candidaturile din Europa si America de Nord sunt mai „subtiri”.

Sion in Elvetia si Calgary in Canada sunt susceptibile sa faca fata referendumurilor, in timp ce Stockholm in Suedia si o candidatura italiana comuna Milano, Torino si Cortina d'Ampezzo nu sunt inca garantate sprijin politic. Erzurum in Turcia, este considerat in prezent un outsider, iar candidatura orasului austriac vine dintr-o tara in Innsbruck a trebuit sa-si retraga candidatura pentru JO 2026 din cauza rezultatului negativ a referendumului.


Thomas Bach, presedintele CIO, si-a exprimat anul trecut speranta ca Jocurile de Iarna se vor intoarce intr-o locatie "traditionala" in 2026, dar a fost clarificat ulterior ca acesta a inclus Sapporo, ca fost gazda.

Multi membri ai CIO-ului s-au declarat impotriva orasului Sapporo, care a gazduit si Jocurile de iarna asiatice de anul trecut, pentru a evita o serie de trei Jocurile Olimpice de iarna din Asia de Est dupa Pyeongchang in 2018 si Beijing in 2022.

In balanta pentru mutarea candidaturii Sapporo pentru organizarea JO din 2030 o pondere considerabila o are faptul ca pana in acel an, este probabil sa fie data in folosinta o noua cale ferata de mare viteza, care va ajunge pana la Sapporo.

CIO urmeaza sa voteze candidatii oficiali pentru JO 2026 la Sesiune a CIO din Buenos Aires din octombrie a.c., iar  gazda JO 2026  va fi aleasa in septembrie 2019.

Galerie foto