Stiri

27 martie 2018 Denver pretinde ca ar putea organiza JO 2030 din fonduri private

Grupul insarcinat cu analizarea unei eventuale candidaturi a orasului american Denver pentru gazduirea Jocurilor Olimpice si Paralimpice de Iarna din 2030 a sustinut ca este pregatit sa creeze o noua dinamica potrivit careia cheltuielile de gazduire a competitiilor olimpice sa fie acoperite printr-o finantare privata.

Comitetul de initiativa care analizeaza posibilitatea ca Denver sa gazduiasca Jocurile in 2030 a promis ca JO vor fi stabile din punct de vedere financiar prin utilizarea locatiilor existente, ceea ce inseamna ca Jocurile Olimpice din Colorado ar costa cu 2 miliarde de dolari (1,4 miliarde lire sterline / 1,6 miliarde de euro) mai putin decat Soci 2014.

S-a raportat ca, in afara celor 2 miliarde de dolari solicitate de organizatori, care includ suma de 925 milioane de dolari (654 milioane lire sterline / 748 milioane euro) furnizata de Comitetul International Olimpic (CIO), restul costurilor ar putea fi acoperite prin sponsorizari , vanzari de bilete si marfuri.

Steve McConahey, membru al Comitetului de initiativa si unul dintre membrii Grupului care a nominalizat Denver, din partea Statelor Unite ale Americii, pentru gazduirea Jocurilor Olimpice de iarna din 1998, propunere ignorata in favoarea Salt Lake City, a afirmat ca Grupul din care face parte va lansa o noua formula de finantare daca Denver va fi selectat.

„Ar trebui sa facem acest lucru si sa ne asiguram ca lumea stie ca facem acest lucru in stilul Colorado, nu dupa modelul CIO”, a spus Steve McConahey. „Cred ca astazi, nu trebuie subestimat cum se pot organiza Jocurile Olimpice pentru a starni unitatea si entuziasmul pentru locul in care traim si despre ce putem face impreuna in statul nostru”.

Tarile interesate sa-si depuna candidatura pentru gazduirea Jocurilor Olimpice si Paralimpice de Iarna 2026 vor trebui sa informeze CIO pana sambata (31 martie a.c.), iar in urmatoarele sase luni vor trebui sa furnizeze mai multe detalii cu privire la ofertele lor inainte de sesiunea CIO din Buenos Aires din octombrie unde urmeaza sa propuna candidatii vor fi propusi oficial.

Comitetul Olimpic al Statelor Unite (USOC) a anuntat deja ca nu va inainta un ofertant pentru Jocurile din 2026, deoarece nu doreste sa puna in pericol succesul financiar al Jocurilor Olimpice si Paralimpice de vara din 2028 din Los Angeles.