Stiri

14 martie 2018 Insulele Feroe si-au intensificat eforturile de intrare in familia olimpica

Pentru a spori oportunitatile sportive, Insulele Feroe si-au intensificat campania de aderare la Miscarea Olimpica si au cerut Comitetului International Olimpic (CIO) recunoasterea oficiala.

Insulele Feroe, un arhipelag situat la nord de Marea Britanie, intre Islanda si Norvegia, este o regiune autonoma a Danemarcei din 1948, independenta din toate punctele de vedere, cu exceptia politicii externe si a apararii.

Insulele Feroe sunt recunoscute de opt Federatii Internationale Olimpice, inclusiv FIFA, precum si de Comitetul International Paralimpic (CIP), dar nu si de CIO. Din acest motiv, sportivii din Insulele Feroe, cum ar fi inotatorul Pál Joensen, pot concura la Jocurile Olimpice doar sub drapelul Danemarcei.

Cu sprijinul Comitetului National Olimpic si Confederatiei Sportive din Danemarca, Insulele Feroe spera ca o campanie de varf a consultantului britanic va contribui la schimbarea pozitiei CIO.
"Vom incepe acest proces acum si vom continua acest proces pana cand vom obtine recunoasterea olimpica", a declarat Jon Hestoy, vicepresedinte al Comitetului Olimpic si Confederatiei Sporturilor din Feroe.


Cazul Insulelor Feroe este ingreunat de o schimbare a Cartei Olimpice din 1996, care a statuat ca recunoasterea olimpica pentru un CNO poate fi "acordata numai dupa recunoasterea de catre comunitatea internationala a unui stat independent".
O mare provocare va fi participarea  Insulelor Feroe la Jocurile Europene, programate a avea loc anul viitor, la Minsk. Sportivii din aceasta tara sunt eligibili pentru a concura la Campionatele Europene de Judo, dar anul viitor nu o vor putea face sub pavilionul propriu deoarece CE din 2019 sunt considerate parte a Jocurilor Europene.

Asociatia Comitetelor Olimpice Europene (EOC) nu vor recunoaste Insulele Feroe decat dupa ce CIO va face acest lucru.
Kosovo si Sudanul de Sud sunt cele mai recente tari carora le-a fost acordata recunoasterea olimpica, in 2014, respectiv, 2015, dar, spre deosebire de Insulele Feroe, acestea sunt considerate tari independente de Organizatia Natiunilor Unite sau, in cazul Kosovo, de peste 100 de membri ai acesteia.