Stiri

28 februarie 2018 Medaliatii olimpici sud-coreeni, scutiti partial de serviciul militar

Toti cei sapte sud-coreeni medaliati la PyeongChang 2018 nu vor trebui sa faca intregul stagiu al serviciului militar.

In Coreea de Sud, barbatii cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani sunt obligati sa efectueze serviciul militar timp de aproximativ doi ani, regula care nu se aplica insa si sportivilor care obtin medalii olimpice sau medalii de aur la Jocurile Asiei.

Yun Sung-bin (skeleton), Seo Young-woo (bob), Cha Min-kyu (patinaj viteza), Kim Tae-Yun si Chung Jae-Won (patinaj viteza), Lim Hyo-june si Hwang Dae-Heon (short track) sunt cei sapte sportivi care vor beneficia de regim preferential in ceea ce priveste serviciul militar.

Yun a devenit primul sportiv din Asia care a castigat medalia olimpica de aur la sporturile de alunecare la skeleton, in timp ce Seo a facut parte din echipajul de bob patru persoane care a urcat pe cea de-a doua treapta a podiumului.

La patinaj de viteza, Cha si-a asigurat argintul in proba masculina  de 500 m, iar Kim a obtinut  bronzul in cursa de 1000 m. In varsta de 16 de ani, Chung, medaliat cu argint in proba de stafeta, este in prezent scutit de serviciul militar, si gratie medaliei de la PyeongChang 2018 va beneficia la randul sau de regimul special.

La short track, Lim a cucerit aurul si bronzul la 1 500 m si 500 m, iar Hwang si-a revendicat argintul la 500 m.

In loc sa-si indeplineasca serviciul militar doi ani si sa stea in cazarma, cei sapte sportivi vor trebui sa efectueze doar patru saptamani timp in care vor participa doar la exercitiile de baza fara a trebui sa stea in cazarma.

Conform legii sud coreene, dupa stagiul de patru saptamani, olimpicii vor deveni militari in domeniul artelor si al sportului. Timp de doi ani si zece luni, sportivii vor avea statutul de soldati, dar vor fi liberi sa concureze in competitii internationale si la cluburi.