You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
Stiri COSR

Jocurile Olimpice de la PyeongChang au debutat sub semnul pacii

Cea de a XXIII-a editie a Jocurilor Olimpice de iarna a debutat la PyeongChang, in Coreea de Sud, sub semnul pacii. La festivitatea de deschidere au fost zero grade Celsius in termometre, dar s-au resimtit mai putine grade, din cauza vantului patrunzator. Gazdele au fost insa generoase, echipandu-i aproape pe toti invitatii cu paturi termice, caciuli, plus alte cateva obiecte de recuzita, necesare intretinerii atmosferei. In plus, ceremonia a fost scurtata, pentru a nu expune prea mult sportivii gerului. Chiar si in aceste conditii, unele delegatii au preferat sa trimita la deschidere doar cativa oficiali.

Nu a fost insa cazul Romaniei. ”Am vorbit cu sportivii inaintea deschiderii si toti erau incantati de ideea de a fi prezenti pe stadion. Sunt momente unice in viata unui sportiv si nu merita ratate”, a declarat Mihai Covaliu, presedintele COSR.

Accesul pe stadion al delegatiilor nu a fost in ordinea alfabetica traditionala pentru majoritatea tarilor participante, ci a alfabetului coreean, astfel incat Echipa Olimpica a Romaniei, in formula completa (sportivi si tehnicieni), a fost printre primele delegatii care au defilat.

Foarte putin le-a pasat de frig tonganilor, o tara fara traditie in sporturile de iarna, dar mereu exotica. Pita Taufatotua, purtatorul de drapel al tarii din Oceania, a defilat in port traditional, dar la bustul gol si uns cu ulei! El a tinut sa repete imaginea pe care a creat-o la Jocurile Olimpice de la Rio, unde a purtat drapelul tarii sale la festivitatea de deschidere, din postura de sportiv calificat la taekwondo. La PyeongChang, el va participa la schi fond, fiind singurul sportiv tongan calificat.

Festivitatea de deschidere a avut doua elemente artistice inainte de defilarea sportivilor, inceputul fiind sugestiv pentru ideea de ”tara a pacii” pe care o transmite Coreea de Sud. Primul moment a fost creat in jurul a cinci copii porniti intr-o calatorie in timp in cautarea pacii, ghidati de un tigru alb, el insusi un simbol ancestral. Defilarea sportivilor a intarit ideea comuniunii, prin decizia ca ambele Coreei sa defileze impreuna, sub acelasi drapel. Intrarea delegatiei unite pe stadion a fost primita cu urale.

“Romania a aratat ca o echipa! Sportivii au trait momentul frumos, s-au bucurat, sunt dornici sa intre in competitie pentru a-si reprezenta tara cum pot ei mai bine si pentru a se intrece pe ei insisi Ceea ce imi doream - ca Romania sa se prezinte ca un grup unit, solid, unde fiecare isi sustine colegul – incepe sa se vada. Ma bucura foarte mult, pentru ca in asta sta forta unei echipe”, a declarat Mihai Covaliu.

Galerie foto