Stiri

5 decembrie 2017 CIO va prioritiza drepturile omului in orașele gazda ale Jocurilor Olimpice

La Forumul Sporting Chance de la Geneva, Thomas Bach, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), a vorbit despre strategia fata de problemele legate de drepturile omului in tarile care gazduiesc Jocurile Olimpice. Bach a afirmat ca CIO „va depune intotdeauna toate eforturile pentru a sustine si apara valorile pe care se bazeaza Jocurile Olimpice" si ca „nu este responsabilitatea CIO sa actioneze ca un guvern mondial si sa refuze sa gazduiasca evenimente in tari care sunt acuzate de abuzuri cu privire la drepturile omului”.

Presedintele CIO a precizat totusi ca CIO isi poate semnala opozitia si poate folosi Jocurile Olimpice ca pe un catalizator pentru imbunatatirea relatiilor interumane.

In Contractul Orasului gazda (Host City) al Jocurilor Olimpice vor fi incorporate in premiera pentru Paris 2024 si Los Angeles 2028, paragrafe in care se vor specifica principiile drepturilor omului in timpul Jocurilor Olimpice.  

"Chiar inainte ca dispozitiile specifice sa fie adaugate la Contractul Host City, CIO a cerut deja tarilor gazda asigurarile necesare ca drepturile omului vor fi respectate in timpul Jocurilor", a spus Bach.

"De exemplu, ne-am confruntat cu o astfel de situatie cu privire la legislatia din Rusia care interzice promovarea publica a orientarii homosexuale. CIO a cerut si a primit asigurari ca aceasta lege nu se va aplica niciunui participant la Jocurile Olimpice de Iarna din 2014, iar asigurarea a fost respectata".