Stiri

15 noiembrie 2017 Toti sportivii care au participat la Jocurile Olimpice pot primi titlul „OLY”, in urma numelui

Asociatia Mondiala a Olimpienilor (WOA/AMO) - sportivii olimpionici, care au participat la Jocurile Olimpice - a lansat un proiect potrivit caruia toti olimpienii por primi titlul „OLY”, la sfarsitul numelui.

 „Initiativa literelor post-nominale” este conceputa sa functioneze ca celelalte titluri cum ar fi Dr.( Doctor) pentru mediul academic. Acest titlu va fi considerat o calificare profesionala, demonstrand „talentul de a fi olimpionic si de a concura la cel mai inalt nivel” dar si o punte de legatura cu alti olimpionici si simbol al „dedicarii, concentrarii si devotamentului fata de sport si succes.

„Servind drept recunoastere simbolica a statutului de Olimpian in societate, OLY va fi un titlu care va promova sportivul in plan social, caritabil, profesional, comunitar, amintind permanent de realizarile sale si reponsabilitatea de a constitui expresia valorilor olimpice in viata de zi cu zi” se precizeaza in comunicatul remis de WOA.

Proiectul este sustinut de Comisia de Sportivi a Comitetului International Olimpic (CIO), prezidata de Angela Ruggiero, de patru ori Olimpionica.

„Prin participarea la Jocurile Olimpice, olimpienii au realizat ceva unic si pentru acest fapt trebuie sa fie recunoscuti, a spus presedintele WOA Joël Bouzou, de patru ori sportiv olimpionic la pentatlon modern.

„Sunt cu adevarat lideri si modele de urmat in societate, ca si ambasadori ai Miscarii Olimpice. De aceea initiativa OLY este atat de importanta. Asemanator unui doctor, unui avocat sau profesor universitar, a deveni sportiv olimpionic necesita ani multi de munca si multiple calitati. Cred ca aceasta initiativa le va da olimpionicilor recunoasterea profesionala pe care o merita”.

Presedintele CIO Thomas Bach  - campion olimpic la scrima/ floreta la Montreal, in 1976, a devenit prima persoana onorata cu OLY la Forumul International al Sportivilor de la Lausanne.