Stiri

8 noiembrie 2017 Frank Fredericks, suspendat din toate functiile care decurg din calitatea sa de membru al CIO

Comitetul Executiv (CE)  al Comitetului International Olimpic (CIO)  a decis suspendarea lui Frank Fredericks, membrul CIO pentru Namibia, din toate drepturile sale in calitate de membru al CIO. Hotararea a fost luat dupa intalnirea Comisiei de etica a CIO, care a avut loc la scurt timp dupa ce Frank Fredericks a fost acuzat oficial de un judecator francez (3 noiembrie 2017).

Comisia de etica a CIO a subliniat ca, avand in vedere stadiul actual al dosarului, „nu este in masura sa faca o recomandare cu privire la valoarea faptelor”.

Comisia a reamintit inca o data importanta respectarii principiului prezumtiei de nevinovatie pentru orice persoana vizata de o ancheta penala, dar, avand in vedere „impactul asupra reputatiei CIO”, Comisia de etica a CIO a recomandat, totusi, suspendarea lui Frank Fredericks din toate drepturile sale in calitate de membru al CIO.

Dupa o deliberare atenta, CE al CIO a luat urmatoarea decizie: „Luand in considerare gravitatea si urgenta situatiei si impactul acesteia asupra reputatiei CIO, Comitetul Executiv al CIO decide sa-l suspende pe Frank Fredericks de toate drepturile, prerogativele si functiile care decurg din calitatea sa de membru al CIO”.

Decizia CE al CIO urmeaza reuniunii  anterioare a CE, din 7 martie 2017, cand, la recomandarea Comisiei de etica a CIO, CE a acceptat demisia lui Frank Fredericks din Comisia de evaluare pentru Jocurile Olimpice 2024 si suspendarea provizorie a din Comisia de coordonare a CIO pentru Jocurile Olimpice de Tineret Buenos Aires 2018.

Fostul sprinter namibian Frankie Fredericks, membru al Comitetului International Olimpic (CIO), a fost audiat saptamana trecuta de un judecator de instructie din Paris, in cadrul anchetei privind acuzatiile de coruptie legate de atribuirea Jocurilor Olimpice de vara de la Rio de Janeiro.