Stiri

21 septembrie 2017 JO PyeongChang 2018 nu vor fi amenintate de tensiunile din regiune

Thomas Bach, presedintele Comitetului International Olimpic (CIO), si presedintele sud-coreean Moon Jae-in, s-au intalnit in timpul celei de-a 72-a Sesiuni a Adunarii Generale ONU de la New York, si au discutat despre situatia tensionata din Coreea, presedintele Moon cerandu-i presedintelui CIO cooperare in aceasta problema.

 "Tinand cont de situatia curenta din Peninsula Coreeana, daca lumea ar fi unita pe scena JO PyeongChang, asta ar contribui enorm la relaxarea situatiei in regiune si la instaurarea pacii si stabilitatii de care avem atata nevoie", a spus presedintele sud-coreean.

"Coreea, o natiune divizata, a gazduit cu succes JO Seoul in 1988, reusind sa aduca impreuna un numar record de participare a tarilor din Blocul Est-European in timpul Razboiului Rece si sa aduca pacea si armonia pe durata JO. Seoul 1988 a jucat un rol determinant in inlaturarea barierelor create de Razboiul Rece. Pentru PyeongChang 2018, Coreea de Sud a elaborat si inaintat ONU un proiect de rezolutie pentru Armistitiul Olimpic, care ar intra in vigoare inaintea inceperii JO si care va fi supus votului ONU la 13 noiembrie. Daca aceasta rezolutie va fi adoptata, nu vom mai avea ingrijorari in ceea ce priveste securitatea, iar daca Coreea de Nord va participa la JO, aceste ingrijorari vor disparea cu totul", a adaugat presedintele sud-coreean.

La randul sau, Thomas Bach a declarat: "Proiectul de rezolutie pentru Armistitiul Olimpic a fost primit favorabil de foarte multe tari si facem progrese notabile. Daca vom reusi sa aducem vedetele sportului coreean ca ambasadori pentru PyeongChang 2018, vom contribui nu numai la adoptarea rezolutiei Armistitiului Olimpic, ci si la cresterea entuziasmului comunitatii internationale pentru JO."

In ultimele saptamani ingrijorarile au crescut din cauza seriei de rachete lansate de armata nord coreeana, din care ultima a survolat recent insula japoneza Hokkaido. Aceste tensiuni ar putea lua o amploare si mai mare in urma discursului presedintelui Moon in Adunarea Generala ONU, in care acesta indeamna comunitatea internationala sa se uneasca pentru a implementa sanctiunile ONU impotriva Coreei de Nord si prezinta politica Seoul-ului in acest sens.