Stiri

9 septembrie 2017 Presedintele ISA s-a luptat peste 20 de ani sa includa surfing-ul in Programul Olimpic

Fernando Aguerre, presedintele Asociatiei Internationale de Surfing (ISA), a dedicat o mare parte din ultimele doua decenii ale vietii sale pentru a asigura un loc in programul Olimpic sportului sau preferat – surfing-ul.

Aventura a inceput in 1994 cand, proaspat ales presedinte al Asociatiei Internationale de Surfing, a primit o scrisoare din partea Comitetului International Olimpic (CIO) privind recunoasterea oficiala a Asociatiei pe care o conduce. A fost insa doar inceputul unui drum plin de obstacole. Fernando Aguerre  a inceput sa spere ca surfingul va intra in Programul Olimpic dupa ce Thomas Bach, actualul presedinte CIO, la vremea aceea doar candidat la cea mai inalta functie din CIO, a raspuns pozitiv la scrisoarea sa in care explica avantajele pentru tineri ale surfing-ului. In 2015, surfing-ul a fost aprobat in unanimitate in programul Jocurilor Pan-Americane din 2019, de la Lima, iar inainte de Jocurile Olimpice de la Rio a fost aprobat si in Programul Olimpic al Jocurilor Olimpice din 2020 de la Tokyo.

Lupta lui Fernando Aguerro cu «valurile» nu se va opri aici, acesta sperand ca va putea aduce surfing-ul, sustinut de eventualul succes al acestui sport la JO din 2020, si la urmatoarele editii ale Jocurilor Olimpice, din 2024 si 2028.  

Primul contact intre lumea olimpica si cea a surfului a fost, insa, in 1920 cand Duke Kahanamoku, triplu medaliat cu aur la natatie si considerat «parintele» surfing-ului modern, a cerut CIO sa considere includerea surfului in Programul Olimpic.