Stiri

21 iulie 2017 Echipa Olimpica a Romaniei pentru FOTE Gyor 2017, prezentata oficial

Echipa Olimpica a Romaniei care va participa in perioada 23-29 iulie a.c. la editia de vara a  Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), de la Gyor, a fost prezentata oficial in cadrul unui eveniment care a avut loc la Complexul Olimpic Sydney 2000 din Izvorani.

Alaturi de sportivii si antrenorii Echipei Olimpice a Romaniei, s-au aflat Mihai Covaliu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Octavian Morariu, membru CIO pentru Romania, Alexandru Dedu, vicepresedintele COSR si presedintele Federatiei Romane de Handbal, George Boroi, secretarul general al COSR,  membri ai Comitetului Executiv al COSR, Sandra Izbasa, Roxana Barladeanu si alte personalitati ale sportului romanesc.

Administratia prezidentiala a fost reprezentata de Laurentiu Mihai Stefan, consilier prezidential.

Cu bucurie si respect au fost salutati trei seniori ai Olimpismului romanesc: Alexandru Lazarescu, fost sef de misiune al Romaniei la Jocurile Olimpice de vara de la Sydney 2000 si Atena 2004, Dragos Hadarca si Aurel Predescu, fosti consilieri in cadrul Comitetului Olimpic Roman.

Dupa intonarea imnului Romaniei si imnului Olimpic, Mihai Covaliu, presedintele COSR, s-a adresat competitorilor de la Gyor. „Participarea voastra la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Gyor este un bun prilej de afirmare si de a lua contact cu atmosfera, cu rigorile si pretentiile unei competitii olimpice. Veti intra in competitie cu alti tineri dornici sa castige. Veti avea ocazia sa demonstrati cine sunteti si ce puteti. Speram ca tot mai multi dintre voi sa devina medaliatii olimpici de maine. FOTE poate fi pentru voi un nou inceput asa cum a fost pentru alti mari performeri dinaintea voastra: Camelia Potec, Sandra Izbasa, Ionela Tirlea, Oana Ban, Maria Olaru. La fiecare competitie la care veti participa veti castiga experienta care va va fi necesara la viitoarele confruntari. Voi insiva fiti increzatori, fiti invingatori, doriti-va sa fiti cei mai buni''.

De asemenea, presedintele COSR a spus ca obiectivele Echipei Olimpice a Romaniei sunt acelea de a concura cu bucurie, cu inima deschisa, de a-si apara sansele corect. „Avem o echipa tanara, avem o echipa frumoasa, avem o echipa de copii buni, de copii dornici sa faca performanta si eu cred ca acesta este marele castig al nostru. Ne dorim cat de multe medalii se poate. Vom vedea dupa fiecare proba la care vom participa. Important este ca acesti copii si antrenorii care ii pregatesc sa ia contact cu o prima competitie aflata sub egida CIO, sa guste din emotiile unei astfel de intreceri si sa fie mult mai buni data viitoare. Daca vor respecta aceste principii, sunt sigur ca vor veni si medaliile”, a conchis Mihai Covaliu.

La randul sau, reprezentantul Administratiei prezidentiale Laurentiu Mihai Stefan i-a salutat pe cei prezenti: „Permiteti-mi, inainte de toate, sa transmit salutul Presedintelui Romaniei, atat conducerii Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, cat si Echipei Olimpice. Va felicit pentru reusita de a face parte din echipa care va reprezenta Romania la Festivalul Olimpic al Tineretului European din aceasta vara. Sunteti aici pentru ca sunteti cei mai buni din Romania. Rodul muncii voastre si al antrenorilor vostri v-a adus astazi aici, iar cel mai bun mod de a onora acest succes este de a continua sa faceti performanta, sa va depasiti limitele nu doar in competitia cu adversarul, ci si cu voi insiva. Aceasta este frumusetea sportului. Voi atingeti inimile tuturor celor care urmaresc competitiile si le aratati ca Romania este puternica, demna si capabila de performanta la cel mai inalt nivel. Romania este cunoscuta in lume si datorita performantelor sportivilor romani.

Performantele voastre sunt ca un mare „Like” dat Romaniei peste hotare, dar ne dorim ca succesele Echipei Olimpice sa insemne sute de mii de „Like”-uri date sportului de tinerii din Romania, in viata lor de zi cu zi”.

Dragos Tataru, adjunctul sefului de misiune al Echipei Olimpice a Romaniei la FOTE Gyor 2017, i-a evidentiat pe inotatoarea Ana Iulia Dascal, pe gimnasta Denisa Maria Golgota, campioana europeana de juniori la CE din 2016,  medaliata cu argint la sarituri si cu bronz cu echipa in cadrul aceleiasi competitii, si pe antrenorii acestora Laura Sachelarie, respectiv Nicolae Forminte.

Ana Iulia Dascal, desemnata purtatorul de drapel al Romaniei la ceremonia de deschidere a FOTE Gyor 2017 si cea mai experimentata componenta a lotului , a citit juramantul sportivilor.  Inotatoarea este la a doua prezenta la o editie a FOTE, iar in 2016, in urma rezultatelor obtinute in competitiile interne si internationale, a fost invitata de Federatia Internationala de Natatie (FINA) sa participe la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, desi la data inceperii competitiei avea doar 13 ani si 11 luni.

Din toamna lui 2016, Ana Iulia Dascal a inceput pregatirea cu  Laura Sachelarie, antrenor emerit, cea sub indrumarea careia inotatoarea Diana Mocanu a cucerit doua medalii de aur la 100 si 200 m spate, la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000, primele titluri olimpice din istoria natatiei romanesti.

Antrenorul Nicolae Forminte a dat citire juramantului antrenorilor, iar Cosmin Cristea a citit juramantul arbitrilor.

Spre final, fosta gimnasta Sandra Izbasa, campioana la sarituri si medaliata cu argint cu echipa si la sol la FOTE Lignano Sabbiadoro, in 2005, multipla medaliata europeana si mondiala si dubla campioana olimpica la sol (Beijing 2008) si sarituri (Londra 2012), si medaliata cu argint olimpic cu echipa la Londra 2012, le-a impartasit sportivilor care vor participa la FOTE Gyor 2017 propria sa experienta. „Pentru voi, aceasta editie a FOTE este o rampa de lansare. Si eu in 2005, acum 12 ani, am castigat primul meu titlu la o competitie olimpica si mi-am dorit din suflet ca la editia Jocurilor din 2008, de la Beijing, sa realizez un succes. Si mi s-a intamplat. Acelasi lucru mi-l doresc si pentru voi, sa fiti increzatori cand intrati intr-o sala de competitie sau pe teren, sa fiti demni, si cu privirea sus. Va doresc sa scrieti o istorie frumoasa pentru Romania”.

Echipa Olimpica a Romaniei va pleca cu avionul, in cursul zilei de 22 iulie a.c., spre Viena, de unde va fi preluata de organizatori si transportata la Gyor cu autocare speciale.