Stiri

6 mai 2017 Schi alpin echipe mixte, in premiera la JO PyeongChang 2018

Proba de schi alpin echipe mixte se va disputa pentru prima oara la Jocurile Olimpice de iarna de la PyeongChang 2018, alaturi de alte probe noi cum ar fi dublu mixt curling, patinaj viteza masa de start si big air snowboard. Intrecerile de schi alpin echipe mixte au fost incluse in Programul Olimpic in 2015, la Lausanne, de Comitetul Executiv al Comitetului International Olimpic (CIO).

Intrecerea se desfasoara in paralel, adica doi schiori de acelasi sex, reprezentand tari diferite, vor parcurge in paralel trasee identice de slalom cu porti de slalom urias plasate la 10 m distanta, fiind declarat castigator cel care trece primul linia de sosire.
In intrecerea, care este eliminatorie, vor fi inscrise 16 echipe, fiecare alcatuita din cate doua schioare, doi schiori si doua rezerve. In fiecare serie, vor fi patru curse, niciuna mai lunga de 25 de secunde, startul urmand sa fie alternativ: feminin, masculin, feminin, masculin.

Ultimele doua team-uri ramase in competitie vor disputa finala,  iar cele doua semifinaliste invinse vor lupta pentru medalia de bronz.

Federatia Internationala de Schi a introdus pentru prima oara aceasta proba in 2005, la Campionatele Mondiale din Bormio (Italia). Franta este campioana mondiala en-titre, cu doua titluri castigate, dar in clasamentul all-time, ocupa pozitia secunda fiind devansata de Austria care si-a adjudecat trei medalii mondiale de aur.