Stiri

30 aprilie 2017 Numar istoric de femei in comisiile CIO

De la inceputul mandatului lui Thomas Bach in functia de presedinte al Comitetului International Olimpic (CIO), numarul femeilor numite in comisiile CIO a crescut cu 38 la suta, atingand cea mai mare cota din istorie. Din 2013, cresterea a fost de 70 la suta, in 2017 ajungandu-se ca in fiecare dintre cele 26 de comisii CIO, sa existe cel putin un membru de sex feminin. Astfel, in prezent, mai mult de 29 de pozitii sunt ocupate de femei.

Schimbarile de functie si compozitie ale comisiilor, efectuate de presedintele CIO in stransa colaborare cu Comitetul Executiv al CIO, includ de asemenea o crestere a numarului de membri din America, Africa si Asia, garantand o reprezentare continentala diversa.

In plus, a fost creata o noua comisie - “Digital and Technology Commission”, care va consilia Adunarea CIO, Comitetul Executiv CIO si pe presedintele CIO in legatura cu problemele referitoare la folosirea sigura a informatiilor si tehnologiilor digitale.

“Aceste schimbari sunt conforme cu implementarile stipulate in Agenda Olimpica 2020 si arata ca o participare mai puternica a femeilor si o reprezentare continentala mai diversificata reprezinta prioritatilor noastre de top”, a spus presedintele Bach.

Noua cosmetizare a comisiilor CIO, care furnizeaza asistenta Comitetului International Olimpic si Comitetelor de Organizare ale Jocurilor, este de asemenea marcata de includerea tinerilor, femei si barbati, care reprezinta noua generatie si care au sansa sa devina  liderii sportivi de maine.

Din 2010, fiecare editie a Jocurilor Olimpice de Tineret (JOT) s-a bucurat de prezenta unui grup de Tineri Ambasadori, sportivi de top la ei in tara, inca in activitate. Sapte dintre acesti ambasadori talentati, dintre care sase sunt femei, s-au alaturat comisiilor pentru a da tineretii un glas mai puternic si mai raspicat in cadrul Miscarii Olimpice.

Revizuirea domeniului de aplicare si a compozitiei  comisiilor CIO a fost una dintre cele 40 de recomandari ale Agendei Olimpice aprobata in cadrul celei de a 127-a Sesiune CIO in decembrie 2014, in Monaco.